Het is maar één uittreksel uit het 'rapport 2013' van Europol en het Europees Centrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA), maar het is veelzeggend: ons land komt in het hele rapport erg duidelijk naar voren als een draaischijf voor drugshandel én als een paradijs voor drugsgebruikers.

In eerdere rapporten van het EMCDDA bouwde België al een reputatie uit op het gebied van groot- en kleinhandel in cocaïne – denk maar aan het onderzoek naar het Antwerpse rioolwater, waar meer cocaïneresten werden teruggevonden dan in alle andere Europese steden. Dat die drug populair blijft, blijkt uit het rapport: 'de rol van het land als belangrijk invoerpunt voor cocaïne in Europa wordt bevestigd'. Omdat ons land aan het begin van de ketting ligt, heeft de cocaïne in België 'qua prijs een van de laagste en qua zuiverheid een van de hoogste in Europa'. Bovendien is het nergens in Europa zo gemakkelijk om aan cocaïne te geraken, al zet ook de politie hoog in op het onderscheppen van het witte poeder: ons land staat op de vierde plaats met 19 ton onderschepte cocaïne in de periode 2009-2011.

Cocaïne mag dan een blijver zijn, nieuw is dat België ook voor andere drugs hoog op het lijstje staat. Voor cannabis, bijvoorbeeld. 'Alle gegevens wijzen naar België en Nederland als hub voor cannabisproducten. De landen zijn geïdentificeerd als dominante bron voor de in Europa verhandelde hasj, België heeft de voorbije vijf jaar een toename van binnenlandse productie gekend.'

Dat komt door de strengere regels in Nederland. Wie daar in een legale coffeeshop aan cannabis wil geraken, moet sinds vorig jaar Nederlander zijn en zich registreren. 'De criminele organisaties breiden daardoor hun illegale netwerk uit naar de straat, vooral in België, om de lokale politie in de omgeving van coffeeshops te vermijden en om de afstand naar de klanten uit Frankrijk te verkleinen', stelt het rapport.

Lees het volledige artikel bij nieuwsblad.be