21 mei 2014 - De FBI heeft dan wel een groep Chinese legerofficieren op cyberspionage betrapt, maar ze heeft momenteel andere katten te geselen: informatici die tuk zijn op weed. Dat meldt The Independent.

De FBI, het Amerikaanse onderzoeksbureau dat de strijd tegen terrorisme, drugs- en andere delicten aanbindt, zeg maar het equivalent van onze Staatsveiligheid, heeft moeite om jonge hackers te vinden. Reden? Haar lijvige antidrugsbeleid laat het gebruik van marijuana niet toe.

En laat informatici nu net dol zijn op het narcogoedje, tijdens en onmiddellijk na hun studies. "Ik moet een hoop werkkrachten aannemen om ons te wapenen tegen cybercriminelen uit de ganse wereld en wat krijg ik? Jonge gasten die weed roken op weg naar hun sollicitatiegesprek." FBI-directeur James B. Comey is not amused en liet vorige maandag zijn ongenoegen duidelijk blijken op de 'White Collar Crime Institute'-conferentie, een jaarlijkse conferentie in Manhattan gewijd aan de strijd tegen witteboordencriminaliteit.

Weg nultolerantie
Theoretisch gezien mag de FBI volgens haar aanwervingsbeleid geen kandidaten aannemen die in de voorbije drie jaar weed hebben gerookt.

Maar met meer dan 2.000 vacante functies voelt de FBI zich genoodzaakt om haar nultolerantiebeleid inzake drugs op te heffen. Zeker als ze de cyberoorlog wilt winnen. Comey formuleert het zo: "Stoned? Ga ervoor en waag je kans!"

Fernand Van Damme - Bron: The Independent