Met ingang van het nieuwe regeerakkoord is de wietpas afgeschaft. Coffeeshops worden dus geen besloten clubs waartoe alleen leden toegang hebben. Wel is het ingezetenencriterium in stand gehouden, waardoor de toegang tot coffeeshops voorbehouden blijft aan inwoners van Nederland die een geldig identiteitsbewijs (of verblijfsvergunning) kunnen tonen, samen met een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Landelijk beleid is onduidelijk
Omdat verschillende gemeentes in Nederland hun eigen regels eropna houden, wat betreft het handhaven van het ingezetenencriterium, heeft Van Gijzel afspraken gemaakt met de Eindhovense coffeeshophouders over de controle van hun klanten. Een argument dat hij daarvoor aanvoert, is: dat landelijk beleid onduidelijk is en verwarring wekt bij drugstoeristen.

Afspraken met coffeeshops
In Eindhoven mogen coffeeshops voortaan meerderjarige bezoekers toelaten, mits ze zich kunnen legitimeren met:

  • Een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs.
  • Een geldige verblijfsvergunning (niet: een visum voor voorlopig verblijf van maximaal 90 dagen) in combinatie met een geldig identiteitsbewijs.
  • Een buitenlands paspoort en een aantoonbaar bewijs ingezetene te zijn van Nederland, aan te tonen bijvoorbeeld door middel van een uittreksel GBA.

Gereguleerde wietteelt
Van Gijzel wil dus ook dat de coffeeshops de afspraken naleven, omdat anders de plannen voor gereguleerde wietteelt door de gemeente ondermijnd worden. In december stemde de gemeenteraad daarvoor. De burgemeester heeft het voorstel per brief kenbaar gemaakt aan minister Opstelten van Justitie, maar die heeft daarop nog niet gereageerd.

Lees hier het artikel bij Eindhoven dichtbij