U bent hier: Voorlichting Cannabis en verkeer: de wet

Cannabis en verkeer: de wet

speekseltest Speekseltester Op dit moment is het gebruik van cannabis in het verkeer verboden volgens artikel 8, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994:

'Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan -al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof- de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht.

Straffen

Als de politie constateert dat je onder invloed van cannabis een voertuig bestuurt kun je een geldboete, (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen krijgen. Ook een verplicht psychiatrisch onderzoek behoort tot de mogelijkheden. Dit kost 918 euro en moet je zelf betalen. Bestuurders die betrokken zijn bij een ongeluk worden sneller getest op het gebruik van drugs dan bij een gewone controle. Is eenmaal vastgesteld dat je onder invloed van cannabis of een andere drug was, dan kan de verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk terugvorderen.

UitgebreideĀ informatie over cannabis er verkeer vind op groene bob.

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04