U bent hier: Medicinaal Wietgebruik goed voor bloedsuikers

Wietgebruik goed voor bloedsuikers

15 mei 2013 - Mensen die cannabis gebruiken hebben minder schommelingen in hun bloedsuikers en zijn meestal ook slanker dan mensen die dat niet doen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat in het American Journal of Medicine verscheen.

Bij het onderzoek werd aan 4,657 mensen gevraagd of ze de afgelopen maand marihuana hadden gebruikt. Daarnaast werden hun bloedsuikers onderzocht nadat ze negen uur niks gegeten hadden. Op die manier is een goed beeld te krijgen van het bloedsuikerniveau 'in rust,' wat weer samenhangt met de kans op diabetes.

Slankere taille
Het verband was duidelijk te zien: het insulineniveau van mensen die in de afgelopen maand marihuana rookten was zestien procent lager dan dat van mensen die nog nooit gerookt hadden. Bovendien hadden hadden wietgebruikers gemiddeld een slankere taille en waren ze minder resistent tegen insuline. Die resistentie is de oorzaak van suikerziekte.

Mensen die een vergrote kans hebben op diabetes hebben krijgen vaak te horen dat ze moeten stoppen met roken. Dat zou een reden kunnen zijn voor de gevonden resultaten, geven de onderzoekers toe. Echter, zelfs toen de diabetespatiënten uit de testgroep werden gehaald, was er een duidelijk verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers.

Eerdere studies toonden het verband tussen wietgebruik en een lagere Body Mass Index al aan. Maar tot nu toe was er nog geen onderzoek naar de link tussen insuline en marihuana. Volgens de onderzoekers helpt deze nieuwe informatie huisartsen de keuze te maken om hun patiënten medicinale marihuana voor te schrijven.

Bron: Volkskrant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04