U bent hier: Medicinaal Cannabis maakt pijn draaglijker

Cannabis maakt pijn draaglijker

21 december 2012 - THC, de werkzame stof in cannabis, maakt pijn draaglijker. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford ontdekten dat THC delen van het brein op een laag pitje zet, waardoor we de wereld als 'wazig' ervaren en pijn draaglijker voor ons wordt.

Cannabis, afkomstig van de wietplant, is vooral populair onder blowers. De werkzame stof in cannabis is THC. Vanaf september 2003 is het toegestaan om cannabis voor medische doeleinden te gebruiken. Cannabis is op doktersrecept verkrijgbaar en wordt gebruikt om pijnklachten te verlichten van onder andere multiple sclerose (MS) of migraine.

"We weten weinig over cannabis en welke aspecten van pijn beïnvloed worden door cannabis. We hebben dit onderzoek uitgevoerd om uit te vinden wat er gebeurt in de hersenen als iemand pijn heeft en tegelijkertijd cannabis gebruikt", zegt Michael Lee, onderzoeker bij het Oxford University Center for Functional Magnetic Resonance Imaging of the Brain (FMRIB). De onderzoeksgroep heeft hersenscans (MRI-scans) gemaakt van twaalf vrijwilligers.

Verminderde samenwerking tussen hersengebieden
De Engelse onderzoekers zagen tijdens pijn de anterior cingulate cortex (ACC) in de hersenen actief worden. Dit gebied aan de voorkant van de hersenen is belangrijk voor ons zelfbewustzijn, de vorming van onze identiteit en de verwerking van pijn. Door activatie van de ACC zijn we ons bewust van de pijn. Zodra een proefpersoon THC gegeven werd, zagen de onderzoekers echter minder activiteit in de ACC. De vrijwilligers gaven ook aan dat het onplezierige gevoel van pijn afnam.

De verminderde activiteit in de ACC komt door de 'ontkoppeling' van twee belangrijke hersengebieden, waardoor er minder samenwerking tussen deze gebieden is. Het eerste gebied is de anterior cingulate cortex. Het tweede gebied is de amygdala, een hersenkern betrokken bij emotie, angst en agressie.

Pijn makkelijker verdragen
De vrijwilligers kregen een pilletje THC of een placebo ter controle, vlak voor de hersenscans. De pijn werd geïnduceerd door een speciale crème op de huid van het been te smeren. Deze crème bevatte capsaïcine: het bestanddeel van chilipepers dat een heet, brandend en pijnlijk gevoel geeft. De helft van de groep proefpersonen kreeg een 'namaak'-crème zonder capsaïcine opgesmeerd ter controle.

In de MRI-scanner werd aan de vrijwilligers gevraagd om de intensiteit en de onaangenaamheid van de pijn aan te geven: hoeveel pijn het branden van de huid deed en in hoeverre dit hen hinderde of draaglijk was. "Wij zagen dat bij vrijwilligers die THC hadden geslikt de intensiteit van pijn niet veranderde. Maar ze konden diezelfde pijn juist makkelijker verdragen; ze hadden minder hinder van de pijn."

Lees het volledige artikel bij kennislink.nl

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04