U bent hier: In de pers Fout lopen gedoogbeleid cannabis was voorspeld

Fout lopen gedoogbeleid cannabis was voorspeld

Van_Agt6 juli 2009 - Trouw - Eigenlijk had toenmalige minister Van Agt al moeten kiezen voor legalisering van wiet. Het werd gedogen.

De coffeeshop is een rustige en veilige voorziening voor volwassen cannabisconsumenten en de meeste coffeeshops veroorzaken niet echt problemen. Toch is het coffeeshopbeleid aan revisie toe. Coffeeshops zijn te groot geworden, waardoor er zowel aan de voordeur als aan de achterdeur problemen zijn ontstaan. Coffeeshops moeten daarom meer gesloten en kleinschaliger worden. Dit om de toestroom van jeugdigen en toeristen aan de voordeur in te perken en om de verwevenheid met de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan.

Dit concludeert de commissie van de Donk in haar advies over het drugsbeleid. Volgens de commissie heeft deze situatie kunnen ontstaan omdat de laatste 15 jaar sprake is van beleidsverwaarlozing. Een prachtige term. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wanneer is die beleidsverwaarlozing dan begonnen?

Wietblad Gedogen of legaliseren? Beleidsverwaarlozing betekent het niet maken van beleid. En dat is exact wat er vanaf 1976 is gebeurd. De toenmalige minister van justitie, Van Agt, had cannabis indertijd eigenlijk willen legaliseren, maar door politieke druk vanuit het buitenland heeft hij van lieverlee gekozen voor gedogen. Het had een opmaat moeten zijn naar legalisering. Maar dat is er nooit van gekomen. Gedogen was noodzakelijk omdat een echt beleid niet mogelijk was. Daar begon de beleidsverwaarlozing dus eigenlijk al.

Ook de coffeeshops zijn een gevolg van deze beleidsverwaarlozing. Coffeeshops zijn ontstaan in de luwte van het gedogen. Van Agt beoogde een gedoogde verkoop van cannabis door huisdealers in jongerencentra. In die situatie ontstond via een omweg de coffeeshop. Je kunt dus niet stellen dat coffeeshops een vorm hebben gekregen die nooit was bedoeld. Er is stomweg nooit bepaald hoe zo'n cannabisverkooppunt eruit zou moeten zien. Pas nadat er zo'n 1500 coffeeshops waren, zijn de huisregels die sommige coffeeshops zelf al hanteerden in 1991 overgenomen als landelijke richtlijnen voor coffeeshops. Geen schoolvoorbeeld van goed doordacht beleid.

Lees hier het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04