U bent hier: In de pers Van Gijzel: coffeeshops moeten klanten controleren

Van Gijzel: coffeeshops moeten klanten controleren

31 januari 2013 - Eindhoven dichtbij - Om toename van drugstoerisme in Eindhoven in de kiem te smoren, moeten Eindhovense coffeeshops zich houden aan het ingezetenencriterium.

De coffeeshops mogen alleen toegang verlenen en wiet verkopen aan meerderjarige klanten met een vaste woonplaats in Nederland. Doen ze dat niet dan ondermijnen ze daarmee ook de proef met gereguleerde wietteelt die de gemeente Eindhoven wil uitvoeren. Dat schrijft burgemeester Rob van Gijzel donderdag in een brief aan de raadscommissie Financiƫn en Bestuur.

Met ingang van het nieuwe regeerakkoord is de wietpas afgeschaft. Coffeeshops worden dus geen besloten clubs waartoe alleen leden toegang hebben. Wel is het ingezetenencriterium in stand gehouden, waardoor de toegang tot coffeeshops voorbehouden blijft aan inwoners van Nederland die een geldig identiteitsbewijs (of verblijfsvergunning) kunnen tonen, samen met een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Landelijk beleid is onduidelijk
Omdat verschillende gemeentes in Nederland hun eigen regels eropna houden, wat betreft het handhaven van het ingezetenencriterium, heeft Van Gijzel afspraken gemaakt met de Eindhovense coffeeshophouders over de controle van hun klanten. Een argument dat hij daarvoor aanvoert, is: dat landelijk beleid onduidelijk is en verwarring wekt bij drugstoeristen.

Afspraken met coffeeshops
In Eindhoven mogen coffeeshops voortaan meerderjarige bezoekers toelaten, mits ze zich kunnen legitimeren met:

  • Een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs.
  • Een geldige verblijfsvergunning (niet: een visum voor voorlopig verblijf van maximaal 90 dagen) in combinatie met een geldig identiteitsbewijs.
  • Een buitenlands paspoort en een aantoonbaar bewijs ingezetene te zijn van Nederland, aan te tonen bijvoorbeeld door middel van een uittreksel GBA.

Gereguleerde wietteelt
Van Gijzel wil dus ook dat de coffeeshops de afspraken naleven, omdat anders de plannen voor gereguleerde wietteelt door de gemeente ondermijnd worden. In december stemde de gemeenteraad daarvoor. De burgemeester heeft het voorstel per brief kenbaar gemaakt aan minister Opstelten van Justitie, maar die heeft daarop nog niet gereageerd.

Lees hier het artikel bij Eindhoven dichtbij

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04