U bent hier: In de pers Deze week in 'Wie wordt de baas'

Deze week in 'Wie wordt de baas'

13 februari 2010 - E-TV - EINDHOVEN - Coffeeshops in Eindhoven. In Nederland is de verkoop van softdrugs officieel verboden. Maar de praktijk is anders. In coffeeshops wordt de verkoop van kleine hoeveelheden softdrugs gedoogd. De inkoop en dus bevoorading van de coffeeshops is nog steeds illegaal.

 Eindhoven telt 15 coffeeshops.
Yener Capkurt (eigenaar The Grasshopper): "Als we kijken naar Amsterdam met 750.000 inwoners hebben ze 225 coffeeshops. En wij zitten met de regio met 750.000 inwoners en zitten we met 15 coffeeshops, of 16 coffeeshops. 15 in Eindhoven en 1 in Helmond."

Lisa Lankes (eigenaar Pink): "Helmond weet wat het alternatief is. Dat zijn heel veel illegale verkoopplekken, drugsrunners, drugsscooters en drugstaxi's. En dat is allemaal steeds meer in opkomst."

Volgens onderzoek onder het Eindhovense digipanel is 16% van de inwoners van mening dat het huidige gedoogbeleid volledig moet worden afgeschaft. 80% wil het gedoogbeleid handhaven, maar bijna de helft van de Eindhovenaren vind wel dat het beleid nodig aan herziening toe is.

Lisa Lankes: "Er zijn intussen 2 wetenschappelijke rapporten, eentje is van Nederland de andere van Engeland.  Daar is een rankinglist gemaakt. Daar zijn alle verslavende of zeg maar middelen waarvan je onder invloed kan raken, zijn in een lijst genoemd. En dan komt bijvoorbeeld op de 3de plaats, meteen na de heroïne, komt alcohol, daarna komt nicotine op de 4de plaats. Cannabis is op de 11de plaats. Als we het niet met tabak zouden consumeren, ik denk dan zouden we op het eind van de lijst bungelen. Dus ik begrijp dan helemaal niet waarvoor al dat gedoe over een product wat feitelijk weinig schade aan de maatschappij toebrengt en aan het individu."

Yener Capkurt: "De politiek moet zijn kop niet in het zand steken. Ze moeten kijken naar de problematiek en niet de problematiek constant verplaatsten. Wat er nu gebeurt is, je gaat een coffeeshop sluiten en gaat het probleem verplaatsten. Als er minder coffeeshops in Eindhoven komen dan blijft de druk bij de overige coffeeshops bestaan. En dan ga je problemen constant verplaatsen en dan gaat het naar de illegale handel. Kijk, via de coffeeshops heb je veel druk. Wij zijn er juist voor dat er meer coffeeshops komen. Dus niet alleen in Eindhoven maar ook in de omgeving van Eindhoven. Ik ben er voor in ieder geval, ik ben ervoor dat in de omgeving van Eindhoven meer coffeeshops zouden komen."

   

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04