U bent hier: In de pers Wietpas afgeschaft, maar duidelijker wordt het niet voor de Brabantse coffeeshops

Wietpas afgeschaft, maar duidelijker wordt het niet voor de Brabantse coffeeshops

21 november 2012 - EINDHOVEN/BREDA - De nieuwe regels van minister Opstelten van Justitie voor de verkoop van wiet leidt tot veel onduidelijkheid bij de coffeeshops. In Breda worden klanten niet meer geregistreerd, in Eindhoven juist wel. "Het wordt er allemaal niet duidelijker op."

Met de vraag wat er nou verandert nu de wietpas is afgeschaft, lopen we coffeeshop The Pink in de Willemstraat in Eindhoven binnen. "Je bent al de zoveelste die dat komt vragen", zegt het meisje achter de toonbank. "Ja, de wietpas is afgeschaft, maar je moet je bij ons toch blijven registreren."

En dat terwijl juist de registratieplicht afgeschaft wordt in de nieuwe regels rond de verkoop van wiet. "Maar de burgemeester verlangt wel van ons dat we kunnen aantonen dat we alleen aan inwoners van Nederland verkopen. Dus bij ons moet je je blijven inschrijven. Die lijst is dan niet meer door de politie in te zien, dat is een verschil. Er komt nog wel overleg met de burgemeester, maar ik denk dat de registratie blijft."

In Breda geen registratie
Coffeeshophouder Rick Brand van De Baron uit Breda hekelt het systeem van de verplichte uittreksels. "Een klant die een paar keer per jaar zo'n ding bij de gemeente moet halen staat via een omweg eigenlijk ook geregistreerd", zegt Brand. "Het spekt alleen maar de gemeentekas en is een drempel voor de Nederlandse bezoeker".

Dat sentiment overheerst ook bij de Eindhovense coffeeshops. Elke keer opnieuw een uittreksel uit het GBA moeten aanvragen, is geen doen. "Het idee bestaat volgens mij om deze uittreksels een jaar geldig te maken", vertelt een medewerker van een Eindhovense coffeeshop.

Lees het volledige artikel bij Omroep Brabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04