U bent hier: In de pers 600 ontslagen bij coffeeshops sinds invoering wietpas

600 ontslagen bij coffeeshops sinds invoering wietpas

14 juli 2012 - hln.be - Sinds 1 mei hebben al zeker 600 werknemers van coffeeshops in Nederlands Limburg, Nederlands Brabant en Zeeland hun job verloren. Ze zijn gedoemd om langdurig werkloos te blijven, want een arbeidsverleden in een coffeeshop staat slecht op een sollicitatiebrief. Dat stelt Jo Smeets, de woordvoerder van de Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN).

Maastricht is het ergst getroffen: 450 mensen. Gevreesd wordt dat Tilburg en Eindhoven binnenkort vele tientallen banen zullen verdwijnen. "Het is te triest voor woorden."

Sinds 1 mei mogen alleen mensen die in Nederland wonen de coffeeshops binnen, op voorwaarde dat ze zich als lid laten registreren. "Dat gebeurt niet of nauwelijks", zegt Smeets. "Slechts een heel klein percentage van de oude klanten blijft komen."

Ook horeca lijdt
In Maastricht lijdt ook de middenstand onder het wegblijven van de buitenlandse drugstoeristen, meent Smeets. "Horeca, maar ook bijvoorbeeld kledingwinkels en andere zaken dreigen over de kop te gaan. Vergeten wordt dat veel wietkopers uit binnen- en buitenland koopkrachtige mensen waren die echt niet alleen voor de wiet kwamen."

Volgens Smeets werkten er voor 1 mei in de Nederlandse coffeeshops 4.500 mensen. Hij vreest verdere massaontslagen als ook in de rest van Nederland de nieuwe regels gaan gelden.

Lees het volledige artikel bij hln.be

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04