U bent hier: In de pers Coffeeshops Eindhoven vragen ook na 1 juni geen uittreksel | wietpas

Coffeeshops Eindhoven vragen ook na 1 juni geen uittreksel | wietpas

29 mei 2012 - Eindhoven Dichtbij - Na weken van betrekkelijke rust rond de wietpas, laait het vuurtje weer op. Eindhovense coffeeshops vragen hun klanten ook vanaf 1 juni niet naar een uittreksel uit het bevolkingsregister om lid te worden. Het Ministerie van Veiligheid & Justitie heeft dat in mei toegestaan, maar op advies van burgemeester Rob van Gijzel blijven de coffeeshops ook vanaf vrijdag genoegen nemen met een paspoort of identiteitsbewijs van klanten om aan te tonen dat ze in Nederland wonen.

Volgens bestuurslid Lisa Lankes van de Vereniging Coffeeshops Eindhoven kent Eindhoven gemiddeld 1200 leden per shop. In Tilburg, waar het tonen van een uittreksel wél wordt verlangd, zouden gemiddeld 300 mensen lid zijn. Mensen zouden niet naar de gemeente durven uit angst als drugsgebruiker geregistreerd te staan. Volgens Lankes moet ze wel op de ingeslagen weg doorgaan. "We kunnen niet anders. Anders lopen de klanten weg en kunnen we wel opdoeken."

Brief van Van Gijzel
Afgelopen vrijdag stuurde Van Gijzel een brief aan de gemeenteraad. Daarin geeft hij antwoord op vragen over de juridische noodzakelijkheid van een GBA-uittreksel voor inschrijving bij een coffeeshop. In de brief legt Van Gijzel de verantwoordelijkheid voor controle op een uittreksel bij de coffeeshophouder: "Aangezien de coffeeshophouder verantwoordelijk is voor de juistheid van de ledenlijst, loopt deze een risico."

Aernout Ackermans van coffeeshop Upstairs in Eindhoven durft dat risico wel te nemen. "Als coffeeshophouder ben je continu de wet aan het overtreden. Dit kan er nog wel bij", zegt hij.

Controle achteraf, dus uittreksel niet nodig
Dat risico geldt alleen als een lid van de coffeeshop geen ingezetene van Nederland blijkt te zijn. In de brief zegt Van Gijzel dat de gemeente achteraf, aan de hand van het GBA, controleert of een lid van de coffeeshop ingezetene is. Hoe de coffeeshophouder aan de (juiste) informatie van zijn leden komt, wordt niet gecontroleerd. Dat is indirect een vrijbrief voor de coffeeshophouders om niet naar een uittreksel te vragen.

Lees het volledige artikel bij Eindhoven Dichtbij

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04