U bent hier: In de pers Coffeeshopmedewerkster: 'Ik mis de buitenlanders'

Coffeeshopmedewerkster: 'Ik mis de buitenlanders'

25 mei 2012 - Eindhoven Dichtbij - In Eindhoven is het nu een week of twee betrekkelijk rustig rond de wietpas. De storm die opstak na de invoering van het verplicht lidmaatschap van coffeeshops is even gaan liggen, zo lijkt het. Binnenkort gaat burgemeester Rob van Gijzel weer met de coffeeshophouders om de tafel. Dan bespreekt hij de stand van zaken en zal hij mogelijk de controle op een geldig uittreksel van de gemeente, die hij op 3 mei opschortte, weer instellen.

Een medewerkster van een coffeeshop in Eindhoven vertelt hoe zij de afgelopen weken sinds de invoering van de wietpas beleefd heeft. Zij wil graag anoniem blijven, dat respecteren wij.

"Ik mis de buitenlanders"

Vijf jaar geleden ben ik vanwege de gezelligheid blijven hangen in de coffeeshop waar ik nu werk. Ik vond het mooi om te zien hoe de medewerkers van deze coffeeshop met de klanten omgingen. Ze brachten mensen met elkaar in gesprek, luisterden toe, lachten mee en vrolijkten ook af en toe mensen op.

Het beviel mij dat er geen agressiviteit was, zoals ik dat van de horeca kende. Toen ik bij de coffeeshop ging werken, hoorde ik dat die omgang met mensen onze filosofie is: het mensen naar de zin maken en naar de mens achter het jointje kijken.

Tweede klap na invoering rookverbod
Toen het rookverbod een paar jaar geleden werd ingevoerd, stonden wij ineens achter de bar te kijken naar onze klanten achter het raam, daar waar wij niet mochten komen. Wij waren als rookgelegenheid toen ook al de pineut. Ons prima contact met de klanten konden wij vergeten. Nu komt jaren later de volgende klap: verplicht inschrijven bij de coffeeshop!

Klanten voor de deur laten staan
Kort voordat de registratie kwam, konden wij de stress en de onzekerheid onder de klanten duidelijk voelen. Honderden keren hebben wij klanten moeten vertellen dat ook wij niets wisten van het hoe en waarom. Mensen waren woedend en radeloos. Ze hebben ons gevraagd of we ze straks echt discrimineren. We voelden ons zeer hulpeloos en ja, wij moeten onze vaste klanten van over de grens inderdaad voor de deur laten staan.

Waar is het protest?
Op 1 mei was er bijna niemand. Mijn angst om ontslagen te worden, groeide met de dag. Dat klanten zich niet willen inschrijven, snap ik best. Maar moet dan straks de helft van het personeel dat bij coffeeshops werkt de koffers pakken? Ik sta versteld van de Nederlanders die ik 12 jaar geleden als mondig volk heb leren kennen. Waar is het protest tegen de belemmering van jullie vrijheid gebleven?

Grip op de gebruikers verloren
Nu hebben wij als coffeeshop de grip op onze gebruikers verloren. Wij maken ons zorgen over de criminaliteit op straat en om de dealers die niet naar leeftijd vragen - en waarschijnlijk meer dan softdrugs op zak hebben. Tot 1 mei konden wij onze klanten tenminste over ons product informeren en de kwaliteit waarborgen. Bij sommige gebruikers hebben wij hun blowgedrag een beetje in de gaten kunnen houden (door te vragen: hoe gaat het met je?) en zo nodig kunnen bijsturen (waarom blow je op dit moment zoveel?). Wie doet dat nu?

'Ik mis de buitenlanders'
Ik mis onze vaste klanten uit Lommel die al 26 jaar lang elke dag een potje komen poolen. Ik mis überhaupt onze buitenlanders. De Belgen met hun nette manieren: handje geven, vragen hoe het gaat, even samen lachen. De Italianen die als ontbijt bij ons koffie kwamen drinken en in plaats van joints roken onze koekjes opaten. De Polen, die liever blowen dan zich onder invloed van alcohol agressief te gedragen. De Balten met hun heel andere mentaliteit, die nu langzaam samensmelten met de rest van de eurozone. Dat gaat nu allemaal aan ons voorbij.

Lees het volledige artikel bij Eindhoven Dichtbij

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04