U bent hier: In de pers Van Gijzel: Illegale drugshandel flink toegenomen door wietpas

Van Gijzel: Illegale drugshandel flink toegenomen door wietpas

15 mei 2012 - Omroep Brabant - EINDHOVEN - De illegale handel in wiet en hasj is sinds de invoering van de wietpas op verschillende plekken in Eindhoven flink toegenomen. Dat stelt de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel.

Toch is het volgens Van Gijzel veel te vroeg om te spreken van een verkeerde beleidskeuze. Hij denkt verder dat straks in heel Nederland mensen geen uittreksel uit het bevolkingsregister meer nodig hebben om lid te worden van een coffeeshop. De eis dat een uittreksel moet worden overlegd, staat in een operationeel plan dat volgens Van Gijzel geen juridische basis heeft. Het was dus meer een advies vanuit de minister dan een verplichting, denkt hij.

Overleg
Op dit moment zou overleg worden gevoerd met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie. Van Gijzel verwacht dat het resultaat daarvan is dat je voortaan ook met je paspoort of identiteitsbewijs kunt bewijzen dat je in Nederland woont.

Een woordvoerster van het ministerie ontkent dat de eis juridische basis mist en bestrijdt dat er op hoog niveau overlegd wordt over het onderwerp.

Lege coffeeshops
Niet alleen burgemeester Van Gijzel, ook bestuurslid Lisa Lankes van de Vereniging Coffeeshops Eindhoven, sprak dinsdag de commissie Financiƫn en Bestuur toe waar de wietpas werd behandeld. Zij is de eigenaresse van coffeeshop Pink Panter. Ze gaf aan dat de shops in Eindhoven aanzienlijk minder klanten hebben sinds registratie verplicht is. Vorige week telden de Eindhovense shops gemiddeld 740 leden. Daar komen er dagelijks nog enkelen bij.

Lankes noemde de wietpas 'geen werkelijk succes'. Volgens haar verdwijnen veel voormalige klanten in de illegaliteit en doen de 'hasj-taxi' en de 'wietscooter' momenteel goede zaken.

Van Gijzel erkent toename illegale handel
Burgemeester Van Gijzel erkent dat op verschillende plekken in zijn stad de illegale verkoop van softdrugs flink is toegenomen. De aanpak daarvan heeft dan ook hoge prioriteit. De komende drie maanden zijn acht extra agenten ingezet.

Lees het volledige artikel bij Omroep Brabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04