U bent hier: In de pers Maastrichtse coffeeshops gaan dicht uit protest

Maastrichtse coffeeshops gaan dicht uit protest

1 mei 2012 - Nieuwsblad.be - Alle Maastrichtse coffeeshops zijn dinsdag dichtgegaan uit protest tegen de nieuwe gedoogcriteria. Burgemeester Onno Hoes van de Nederlands-Limburgse gemeente heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. De burgemeester is boos op de coffeeshophouders: 'Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.'

In totaal 9 van de 14 coffeeshops werden dinsdag gecontroleerd. Alleen coffeeshop Easy Going was even open en kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat er geen ledenlijst was.

Hoes had liever gezien dat de coffeeshops ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. 'Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben', zei hij. Terwijl voor het stadhuis een groot fluitconcert losbarste van boze buitenlandse coffeeshopklanten en coffeeshopwerknemers, zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. 'Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten', zei Hoes.

De burgemeester kondigde aan dat coffeeshop Easy Going woensdag opnieuw gecontroleerd wordt. Als die naar verwachting weer geen ledenlijst kan overleggen, krijgt de eigenaar een vooraankondiging tot sluiting. Hoes verwacht de coffeeshop eind van de week te sluiten en denkt dat de eigenaar een kort geding aanspant. Hij hoopt op een uitspraak van de rechtbank binnen een week daarna.

Easy Going opent, maar weigert buitenlanders
Coffeeshop 'Easy Going' in het Nederlandse Maastricht heeft dinsdagochtend enkele buitenlanders de toegang geweigerd. Nadien is de shop alsnog voor iedereen opengegaan. De eigenaar probeert zo een juridische procedure uit te lokken. 'De minister verplicht ons om te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet', zei hij

De afgewezen buitenlanders zijn woedend over het Nederlandse wietbeleid dat ze 'discriminerend' vinden. Toen een Belg dinsdag door de coffeeshophouder Marc Josemans de toegang ontzegd werd, riep hij boos dat 'dat lijkt op toestanden van ruim 50 jaar geleden'.

Aangifte wegens discriminatie
De Italiaan Marco Cappato kwam er dinsdagochtend ook niet in bij 'Easy Going'. Samen met andere afgewezen buitenlanders stapte het voormalige lid van het Europees Parlement voor de Radicale Partij naar de politie om aangifte wegens discriminatie te doen.

De man, tegenwoordig raadslid in Milaan, zei dat de nieuwe Nederlandse maatregel het omgekeerde effect zal hebben. 'Afwijzing leidt juist tot de vraag naar meer', denkt hij. 'Nederland zou juist alles moeten doen om het Europese drugsbeleid beter te maken, in plaats van het Nederlandse beleid dommer te maken.'

150 meter over de grens
Ook Maastrichtenaar Les Andoetoe was woedend. Hij werd afgewezen omdat hij 150 meter over de Belgische grens in Vroenhoven woont. Met een doktersadvies ging hij dinsdagochtend naar het gemeentehuis om een toegangsbewijs te vragen. Hij heeft de wiet naar eigen zeggen om medische redenen nodig.

'Voordeel voor de criminelen'
Hans van Duijn, voormalig voorzitter van de Nederlandse Politiebond, stond dinsdag voor 'Easy Going' de pers te woord om te benadrukken dat het nieuwe Nederlandse beleid uitsluitend zou leiden tot voordeel voor de criminelen. 'Iedereen die hier wordt geweigerd, loopt een paar meter verder door naar de drugsdealers uit onder meer Rotterdam die hier in groten getale rondrijden.'

Volgens Van Duijn leidt het nieuwe beleid tot meer overlast voor burgers in de stad, worden de gebruikers slechter bediend en vangen criminele dealers de buitenlanders op.

Voor onbepaalde tijd dicht
De meeste andere coffeeshops in Maastricht blijven voor onbepaalde tijd dicht. Volgens de uitbater van coffeeshop 'Heaven 69' doen ze dat omdat er officieel geen klanten zijn. Dat komt omdat niemand zich heeft geregistreerd.

Sinds dinsdag zijn coffeeshops in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden toelaten.

Schriftelijke waarschuwing
Volgens Josemans zijn de meeste coffeeshops in Maastricht dicht vanwege de harde woorden van burgemeester Onno Hoes afgelopen weekeinde. Die liet weten onmiddellijk te zullen optreden en geen enkele overtreding van het nieuwe beleid te zullen toestaan.

Intussen gaf de gemeente Maastricht 'Easy Going' dinsdagochtend een schriftelijke waarschuwing voor het toelaten van niet in Nederland wonende klanten en omdat er geen ledenlijst is. Als de coffeeshop woensdag opnieuw de regels schendt, zal de gemeente de zaak voor een maand sluiten.

Josemans kondigde aan ook woensdag gewoon door te gaan met iedereen toe te laten die wiet wil kopen.

Ook Tilburgse coffeeshop op de bon
Coffeeshop Toermalijn in Tilburg heeft dinsdag een proces-verbaal gekregen omdat er geen ledenlijst is en omdat er Belgen binnen waren. Eigenaar Willem Vugs heeft dat dinsdag gemeld.

De politie heeft bezoekers gecontroleerd, vertelde hij. Vugs gaat ervan uit dat de burgemeester de coffeeshop zal sluiten zodat hij daartegen in beroep kan gaan bij de rechter.

Lees het artikel bij Nieuwsblad.be

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04