U bent hier: In de pers Wietpas mag ingevoerd worden, coffeeshophouders in hoger beroep

Wietpas mag ingevoerd worden, coffeeshophouders in hoger beroep

27 april 2012 - Omroep Brabant - TILBURG - De invoering van de wietpas in Brabant mag doorgaan. Dat heeft de rechter vrijdagochtend besloten. Coffeeshophouders hadden een kort geding tegen de wietpas aangespannen, maar dat is afgewezen.

De minister wil de pas al op 1 mei invoeren in Brabant, Limburg en Zeeland. Dat betekent dat vanaf die datum alleen geregistreerde leden wiet mogen kopen in de coffeeshops.

Discriminatie of niet?
De coffeeshops vinden de invoering van de pas pure discriminatie en een inbreuk op de privacy. Het zou oneerlijk zijn en discriminerend om Nederlanders wel toe te laten tot een coffeeshop en buitenlanders niet. De rechtbank in Den Haag is het daar niet mee eens en volgt voor een groot deel de argumenten van justitie.

Het Openbaar Ministerie vindt dat Nederland zich moet houden aan internationale verdragen, zoals het Verdrag van Schengen. Dat verdrag schrijft voor dat Nederland de illegale uitvoer, verkoop, verstrekking en aflevering van drugs, bestuurlijk en strafrechtelijk moet tegengaan.

Gevaar openbare orde
Bovendien is de productie van drugs voor een groot deel in handen van georganiseerde misdaad en dus een gevaar voor de openbare orde en veiligheid. Wat de rechter betreft konden de coffeeshops deze zwaarwegende argumenten niet voldoende weerleggen.

Advocaat Maurice Veldman van een deel van de eisers, kondigde direct na de uitspraak aan dat hij in hoger beroep gaat. Ook een aantal Tilburgse coffeeshophouders gaan nog een keer naar de rechter. Eigenaar Willem Vugs van coffeeshop Toermalijn in Tilburg denkt dat de kans groot is dat de coffeeshophouders in een verdere procedure wel gelijk krijgen.

Lees het volledige artikel bij Omroep Brabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04