U bent hier: In de pers Helft coffeeshopbezoekers gaat wietpas niet aanvragen

Helft coffeeshopbezoekers gaat wietpas niet aanvragen

22 april 2012 - Omroep Brabant - EINDHOVEN - De helft van de Brabantse coffeeshopbezoekers gaat geen wietpas aanvragen. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten uitvoeren. De voornaamste reden is het bezwaar tegen te verplichte registratie.

"Het is een grote inbreuk op mijn privacy en het is ook fraudegevoelig", reageert een coffeeshopbezoeker in het onderzoek van onderzoeksbureau Tangram. De helft van de coffeeshopbezoekers is dan ook niet van plan om een wietpas aan te vragen en kwart twijfelt. Een kwart van bezoekers is wel van plan de wietpas aan te vragen.

Wietpas
Vanaf 1 mei kan je niet zomaar een coffeeshop binnenstappen om een jointje te kopen. Alleen als je lid bent van de coffeeshop en een zogenaamde wietpas hebt, kan je er nog iets aanschaffen. Meestal gaat het niet om een echte pas, maar om inschrijving bij de coffeeshop.

Zo hebben alle coffeeshops in Eindhoven een scanapparaat voor paspoorten en rijbewijzen gekocht. De gegevens worden daar in de computer opgeslagen. In Breda werken coffeeshops met een kaartenbak.

Registratie
Tweederde van de coffeeshopbezoekers vindt invoering geen goed idee. Een belangrijke reden hiervoor lijkt de verplichte registratie te zijn. Driekwart van deze groep geeft aan bezwaren tegen de verplichte registratie te hebben. De helft spreekt zelfs van 'grote bezwaren'.

Op straat kopen
Maar de meeste wietgebruikers zeggen de wietpas te zullen omzeilen. Na invoering van de wietpas is de helft van de coffeeshopbezoekers van plan op straat hun softdrugs te gaan kopen. Bijna de helft denkt er daar makkelijk aan te kunnen komen. Een groot deel van de coffeeshopbezoekers heeft daar ook geen probleem mee.

Bron: Omroep Brabant

 

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04