U bent hier: In de pers Blowers melden zich voor uittreksel

Blowers melden zich voor uittreksel

8 april 2012 - NU.nl - TILBURG - Gemeenten in het zuiden van het land kunnen vanaf volgende week in totaal tienduizenden aanvragen verwachten voor uittreksels uit het bevolkingsregister.

Softdruggebruikers hebben het actuele uittreksel nodig als ze vanaf 1 mei lid willen worden van een coffeeshop om hun wiet te kopen.

De grote gemeenten gaan niet uit van een grote toeloop of extreme drukte of weten niet wat ze moeten verwachten, blijkt uit een kleine rondgang door het ANP.

Digitaal
''Wij verwachten geen grote toeloop door invoering van deze maatregel. We adviseren iedereen om het uittreksel digitaal aan te vragen'', laat de gemeente Eindhoven desgevraagd weten. Eindhoven telt 15 coffeeshops met ongeveer 40.000 klanten uit de hele regio.

Maastricht heeft geen inzicht in het aantal te verwachten aanvragen. Breda denkt ongeveer 8000 inwoners te hebben die regelmatig blowen. De gemeente zegt dat er ongetwijfeld aanvragen zullen komen maar verwacht geen grote consequenties. ''We kunnen dat opvangen met de huidige organisatie.''

Alleen de gemeente Tilburg zegt maatregelen te treffen. De gemeente heeft becijferd dat meer dan 10.000 Tilburgers een uittreksel gaan aanvragen. Coffeeshops gaan de bezoekers op verzoek van de gemeente adviseren om dat zoveel mogelijk digitaal te doen. De gemeente zet extra menskracht in om de aanvragen te verwerken, aldus een woordvoerster.

Kosten
De kosten van een uittreksel verschillen per gemeente maar liggen rond 10 euro. Gemeenten benadrukken dat het de kostprijs is en dat ze er geen geld aan overhouden.

Coffeeshops in het zuiden van het land worden op 1 mei als eerste een besloten club om drugstoeristen buiten de deur te houden. Het aantal bezoekers is nog niet meteen begrensd, maar vanaf 1 januari mogen de coffeeshops maximaal 2000 leden hebben.

Lees hier het volledige artikel bij NU.nl

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04