U bent hier: In de pers Met ontslag bedreigde coffeeshop-medewerkers gaan landelijk actievoeren tegen wietpas

Met ontslag bedreigde coffeeshop-medewerkers gaan landelijk actievoeren tegen wietpas

6 maart 2012 - Maastricht Dichtbij - Na de politie en de leerkrachten in het basisonderwijs bereidt ook het personeel van de Nederlandse coffeeshops zich voor op acties. Die houden geen verband met de cao, maar met het massaontslag dat dreigt nu het overgrote deel van de medewerkers van coffeeshops door de invoering van de wietpas op staat komt te staan. In het zuiden van het land per 1 mei aanstaande.

Het personeel – het gaat in het hele land om duizenden mensen - verenigt zich in een landelijke organisatie die vanuit Maastricht wordt vormgegeven en aangestuurd. De Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland wordt morgen om 15.00 uur officieel opgericht door de notaris, bevestigt Jo Smeets, een van de initiatiefnemers. Volgens Smeets, zelf werkzaam bij coffeeshop Fantasia aan de Sint Annalaan in Maastricht, is de actiebereidheid onder zijn collega's groot. ,,Wij zijn een tijdje geleden bij elkaar gaan zitten en hebben met elkaar besloten dat wij ons niet naar de slachtbank laten brengen. Wij worden als nette, fatsoenlijke burgers als pionnen gebruikt door de Nederlandse overheid."

Volgens woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) staan de leden van zijn vereniging achter het initiatief van hun werknemers.

Alleen al in Maastricht gaat het om 360 coffeeshopmedewerkers voor wie per 1 mei ontslag is aangevraagd. Jo Smeets: ,,We hebben het over gewone burgers die gezinnen moeten onderhouden en hun hypotheek moeten betalen. Het gaat dit keer niet om de coffeeshophouders, want die mannen hebben het wel goed voor elkaar. Die pakken zo het vliegtuig naar een zonovergoten Carribisch eiland. Maar waar moeten wij heen? Wij krijgen niet zomaar ergens anders een baan."

Volgens VOCM-voorzitter Josemans is het ontslag voor de medewerkers een extra hard gelag, omdat het merendeel van hen een bovenmodaal salaris ontvangt en inderdaad niet snel elders aan de bak zal komen. ,,Als jij twintig jaar ervaring in een coffeeshop op je cv hebt staan, ga jij niet zo snel een nieuwe baan krijgen. Dat is ook de reden waarom wij ons personeel, dat formeel werkt volgens de horeca-cao, extra goed betalen", aldus Josemans.

Lees het volledige artikel bij Maastricht Dichtbij

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04