U bent hier: In de pers Trimbos wil wachten met hasjverbod

Trimbos wil wachten met hasjverbod

3 maart 2012 - Het Trimbos-instituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg ziet voorlopig niets in een verbod op hasj. Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt daar op aan omdat het grootste deel van alle hasj uit het buitenland komt. Nederland zou daarmee meewerken aan criminaliteit over de grens.

Het verzoek doorkruist volgens het Trimbos een onderzoek dat het in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoert naar de gezondheidsrisico's van hasj. Hoewel het eindrapport pas in april komt, kon hasj daar volgens het instituut wel eens goed uit komen. "Het draait allemaal om het stofje cannabidiol in hasj", legt onderzoeker Sander Rigter uit. "Recente experimenten in een Engelse psychiatrische kliniek wijzen er sterk op dat dit stofje de negatieve effecten van cannabis dempt. Dan moet je denken aan de verhoogde kans op psychoses." Die observatie is van belang omdat het stofje vooral in buitenlandse hasj zit, de categorie die door het verbod geraakt wordt. Bijna alle hasj in Nederland komt uit landen als Marokko en Afghanistan. Ter vergelijking: in de hier geproduceerde hasj bedraagt het percentage cannabidiol, of CBD, 0,3 procent, in het buitenland een slordige 7,5 procent.

Omdat CBD vermoedelijk ook de positieve effecten van cannabis dempt, is het er in Nederland uitgekweekt.

Minister Opstelten van justitie zei gisteren na de ministerraad dat een verbod op hasj overbodig is. Maar de VVD-bewindsman heeft een andere reden dan het Trimbos Instituut om vraagtekens te zetten bij een verbod. Volgens hem is de handel in hasj de facto al verboden, omdat het gehalte THC gemiddeld boven de toegestane vijftien procent ligt. THC is de werkzame stof in cannabis. "In de kern wordt het voorstel dus al geƫffectueerd", aldus Opstelten.

Lees het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04