U bent hier: In de pers 'Overheid overdrijft export wiet'

'Overheid overdrijft export wiet'

29 februari 2012 - NU - AMSTERDAM - De overheid heeft de Nederlandse exportcijfers van wiet sterk overdreven.

In een onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wordt het ongeloofwaardig genoemd dat jaarlijks tachtig procent van de totale Nederlandse cannabisproductie bestemd is voor het buitenland, meldt KRO Reporter International.

De Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt meldt geregeld dat jaarlijks een half miljoen kilo wiet met een waarde van 2,4 miljard euro naar het buitenland wordt gesmokkeld.

In de in 2008 opgestarte werkgroep zitten onder meer vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de politie, de Belastingdienst en gemeenten.

Met de jaarlijkse export van een half miljoen kilo wiet naar het buitenland zou Nederland zijn uitgegroeid tot de grootste producent van marihuana. De cijfers zouden zijn gebaseerd op het onderzoek van het KLPD uit 2006, dat KRO Reporter International in handen zegt te hebben.

Geen idee
Uit dit rapport zou blijken dat de politie eigenlijk geen idee heeft van de totale Nederlandse cannabisproductie. De schattingen lopen uiteen van 323 tot 766 ton per jaar.

Ook ontbreekt elk zicht op de omvang van de export. In het onderzoek wordt wel een enquête aangehaald van het OM onder regionale politiekorpsen, waaruit naar voren zou komen dat het grootste deel van de productie is bestemd voor de binnenlandse markt.

Aannemelijk
In het onderzoek wordt verder aangegeven dat het 'gezien de betrekkelijk geringe hoeveelheden nederwiet die in buurlanden worden onderschept niet erg aannemelijk' is dat jaarlijks tachtig procent van de in Nederland geproduceerde wiet wordt geëxporteerd.

Het KLPD houdt het er daarom op dat de uitvoer van nederwiet van 'bescheiden omvang' is, aldus het televisieprogramma.

Lees het volledige artikel mij NU

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04