U bent hier: In de pers Rechter moet oordelen over wietpas

Rechter moet oordelen over wietpas

gavel 23 februari 2012 - nieuws.nl -  (Novum) - De cannabisbranche wil dat de rechter oordeelt over de wietpas. Vier advocaten spannen binnenkort een kort geding aan tegen de staat om invoering van de wietpas te voorkomen. Dat meldt het 'geestverruimende' maandblad Essensie donderdag.

Het belangrijkste argument van de raadslieden is dat gemeenten niet mogen worden verplicht te discrimineren als coffeeshops geen ernstige overlast veroorzaken. Daarnaast kleven er privacybezwaren aan de pas. De bedoeling is dat de rechter voor 1 mei uitspraak doet.

Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in de gemeente waar ze wonen. Het maximale aantal leden per shop is tweeduizend. Coffeeshophouders, brancheorganisaties en blowers kunnen zich aansluiten bij de raadslieden.

In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is de pas sinds 1 januari verplicht. Door protesten van onder meer Maastricht tegen de snelle invoering wordt pas vanaf 1 mei gecontroleerd of de pas ook daadwerkelijk is ingevoerd. In andere delen van het land, waar de pas vanaf 2013 moet worden ingevoerd, bestaat ook verzet. Zo weigeren de coffeeshops in Haarlem de wietpas in te voeren.

De pas is in de grenstreek vooral bedoeld om overlast van toeristen tegen te gaan. De Raad van State bepaalde vorig jaar dat coffeeshophouders alleen kunnen worden verplicht toeristen te weren als de openbare orde in het geding is. In de grote steden is dit niet of nauwelijks het geval, stellen de vier advocaten, onder wie Maurice Veldman en André Beckers.

Lees hier het artikel bij nieuws.nl

 

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04