U bent hier: In de pers PvdA bang voor drugsmaffia door invoering wietpas

PvdA bang voor drugsmaffia door invoering wietpas

14 februari 2012 - Omroep Brabant - EINDHOVEN - De PvdA in Brabant is bang dat de drugsmaffia panden wil opkopen om vandaaruit illegaal in wiet te handelen. Criminelen zouden dit gaan doen in verband met de invoering van de wietpas voor coffeeshops.

De Statenfractie van de PvdA gaat haar afdelingen adviseren hierover informatie in te winnen bij het college van burgemeester en wethouders in hun gemeente. In Eindhoven zijn dinsdag reeds raadsvragen voorgelegd. Zelf heeft de Statenfractie het provinciebestuur gevraagd alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de verkoop van wiet verschuift naar kleine gemeenten. De partij wil ook weten wat er gedaan wordt om de illegale verkoop aan minderjarige gebruikers te voorkomen

PvdA vraagt GS om bijval
Volgens de Pvda bevindt zich in de kleine kernen het deel van de huidige cannabisgebruikers, dat straks door de wietpas niet meer terecht zal kunnen in de centrumgemeenten. De partij vindt het beangstigend dat juist in die plaatsen de extra politiecapaciteit die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft aangekondigd, niet wordt ingezet.

Ze wil van Gedeputeerde Staten weten hoe zij over deze situatie denken en of ze ook bang zijn voor het ontstaan van nieuwe vrijplaatsen in dorpen. Ook vraagt de PvdA aan GS om dit probleem in Den Haag aan te kaarten.

Vragen aan burgemeester en wethouders
De Statenfractie van de PvdA in Brabant gaat haar afdelingen in de provincie adviseren ook vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders in hun gemeente.

De partij blijft ondertussen, onder meer in Brabant, handtekeningen verzamelen tegen de invoering van de wietpas. Er zijn inmiddels tienduizend handtekeningen onder de petitie 'Stop de wietpas!' geplaatst, waarvan 1700 digitaal. Onder meer de PvdA-afdelingen in Eindhoven en Tilburg vragen hiervoor al enige tijd aandacht. De actie stopt pas wanneer er in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over het drugsbeleid.

'Haast geboden' bij Kamerdebat
Tot grote onvrede van de PvdA is deze discussie al verscheidene keren uitgesteld en staat-ie ook de komende maand nog niet op de agenda. De partij gaat er bij de collega's in Den Haag op aandringen om haast te maken met het debat.

Statenlid Paul van Liempd: "Intussen neemt de onduidelijkheid over de gevolgen van de invoering op de leefbaarheid alleen maar toe. Wie gaat daar nou verantwoordelijkheid voor dragen? In de grote steden bestaan hierover in ieder geval bepaalde gedachten. In dorpen daarentegen, is men zich er niet van bewust tot welke gevolgen de invoering van de pas daar kan gaan leiden. Het is frappant dat veel kleine gemeenten denken hun nul-beleid van geen coffeeshops te kunnen volhouden. Kleine kernen die niet kiezen voor een coffeeshop, krijgen onherroepelijk met illegaliteit te maken."

'Zorgelijke constatering'
"De constatering van de VVD in Venlo dat criminelen nu al panden aan het opkopen zijn om straks de handel illegaal te kunen voortzetten, is dan ook zorgelijk,'' vervolgt Van Liempd. "Ik vraag me af of deze signalen er ook in Brabant al zijn."
Lees hier het artikel bij OmroepBrabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04