U bent hier: In de pers Verdachten in zaak Checkpoint vrijuit

Verdachten in zaak Checkpoint vrijuit

2 februari 2012 - Trouw - Eigenaar Meddie W. en 16 medeverdachten in de zaak rond coffeeshop Checkpoint in Terneuzen gaan vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet het recht ze te vervolgen, bepaalde het gerechtshof in Den Haag vandaag.

Volgens het hof waren de gemeente Terneuzen en het OM er al jaren van op de hoogte dat Checkpoint een grotere hoeveelheid softdrugs in voorraad had dan gedoogd werd. Al die jaren hebben ze niet ingegrepen.

Ernstige schade
Checkpoint was de grootste coffeeshop van het land. Dagelijks kwamen er 2000 tot 3000 klanten in de coffeeshop. Verreweg het grootste deel van de klanten was afkomstig uit Belgiƫ en Frankrijk.

Meddie W. en zijn medeverdachten vormden volgens het OM een criminele organisatie, die de voorwaarden voor de verkoop van softdrugs ernstig overtrad. De aanklagende instantie stelde dat de oogsten van 140 hennepkwekerijen via Checkpoint aan het buitenland waren verkocht. De verdachten hebben hiermee het vertrouwen in het Nederlandse gedoogbeleid ernstige schade toegebracht, vond het OM.

De rechters van het hof benadrukken dat de gemeente en het OM er zelf al lange tijd van op de hoogte waren dat de softdrugs bij buitenlandse klanten terechtkwamen. Toch werd er niet ingegrepen. 'Jarenlang werd er met instemming van het Openbaar Ministerie gedoogd dat de regels werden overtreden', concludeerde het hof. 'De lokale overheid had zelf de grenzen sterk verlegd.'

Lees het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04