U bent hier: In de pers Helmond wil extra coffeeshop tegen softdrugscriminaliteit

Helmond wil extra coffeeshop tegen softdrugscriminaliteit

26 januari 2012 - Eindhoven Dichtbij - HELMOND - Als het aan de Commissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden Helmond ligt, komt er een extra coffeeshop in hun stad. De politie raadt de gemeente aan genoeg coffeeshops toe te staan zodat aan de vraag op de lokale markt kan worden voorzien. ,,We willen de burgers niet in de richting van het criminele circuit drukken." Aldus Thijs van Wetten, fractievoorzitter van CDA.

Nieuwe coffeeshop
Het is vrijwel zeker dat er een nieuwe coffeeshop in de stad komt. De Helmondse Commissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden wil een nieuwe tweede coffeeshop toe staan in de gemeente.

Tijdens de eerstvolgende vergadering beslist de gehele gemeenteraad over de kwestie. In de Commissie stemde alleen de partij Helmond Aktief tegen het initiatief om meer coffeeshops toe te laten in de stad. De één zetel tellende partij is volledig tegen het gedoogbeleid en het gebruik van cannabisshops. De rest van de Commissie stemde wel voor het plan.

Drugscriminaliteit Helmond
'Burgemeester Helmond ondergedoken' kopt de NOS woensdag een december 2010. Vanaf die dag heeft Fons Jacobs, de burgemeester van Helmond, een aantal weken moeten onderduiken met zijn vrouw. Hij werd bedreigd. Mogelijk vanuit het criminele milieu, maar zeker is dat niet.

De onrust begon toen twee mannen een aanslag pleegde op een nieuwe cannabisshop in Helmond. De burgemeester heeft veel moeite gedaan om de coffeeshop te openen. De buurtbewoners waren niet blij met de coffeeshop en protesteerde tegen de plaatsing. Een van de twee motorrijders die de aanslag pleegden gooide laat in de nacht van 30 juli twee handgranaten naar binnen bij coffeeshop Carpe Diem. Klaarblijkelijk waren ze tegen de komst van een de cannabisshop.

De politie weet verder weinig over de motieven en identiteit van de aanslagplegers. Waarschijnlijk waren deze mannen lokale drugscriminelen en ontnam de coffeeshop hun de wiethandel op straat. Drie weken voor de opening van de shop vond ook al zo'n een aanslag plaats. Criminelen reden een gestolen pick-up truck bij de gevel van Carpe Diem naar binnen.

Politie advies
Daarnaast meldde de politie dat het erg druk was bij Bonne Ville, de enige coffeeshop in Helmond die momenteel geopend is. Ondanks de drukte wordt er door de buurtbewoners geen overlast ervaren van de coffeeshop.

In het kader van drugscriminaliteitsbestrijding doet de politie onderzoek naar het criminele drugscircuit. Het lukt haar niet om een goed beeld te schetsen van het illegale softdrugcircuit in de gemeente. ,,Er zijn signalen van wiettaxi's die rond rijden en we weten dat er een aantal illegale verkooppunten van marihuana in de stad zijn."

Met gebrek aan wetenschap over de illegale drugscultuur adviseert de politie de gemeente de hoeveelheid coffeeshops af te stellen op het aantal lokale gebruikers. Wanneer de coffeeshops de vraag naar cannabis niet kunnen beantwoorden verdwijnen er gebruikers in het illegale circuit, redeneert de politie.

Haar advies sluit precies aan op het pasjessysteem dat de overheid in mei dit jaar ingevoerd. Wanneer het nieuwe beleid wordt ingevoerd, mag elke coffeeshop maximaal 2000 leden hebben. In totaal zijn er volgens de politie 6000 cannabisgebruikers in de regio Helmond. Aan de hand van deze cijfers adviseert de politie de gemeente om twee of maximaal drie coffeeshopvergunningen af te geven.

Lees het volledige artikel bij EIndhoven Dichtbij

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04