U bent hier: In de pers Eindhoven houdt veel vragen over wietclub

Eindhoven houdt veel vragen over wietclub

20 december 2011 - Omroep Brabant - EINDHOVEN - Eindhoven zit nog steeds met veel vragen en zorgen over de aanpassing van het gedoogbeleid voor coffeeshops. Burgemeester Rob van Gijzel maakt zich zorgen over een dreigende toename van illegale handel, de privacy van de coffeeshopbezoeker, de handhaving en de screening van de coffeeshophouder vanaf volgend jaar, zei hij maandag.

Coffeeshops worden vanaf volgend jaar een besloten club. In het zuiden moeten ze vanaf 1 mei buitenlanders buiten de deur houden. Vanaf 2013 mag de club maximaal 2000 leden hebben. "Er ontstaat dan onmiddellijk een tekort", voorspelt Van Gijzel op basis van tellingen over het aantal gebruikers in de regio. "Zijn wij dan nog in staat om de illegale verkoop terug te dringen? Daar maak ik me zorgen over."

Te weinig coffeshops
Er zijn in de regio Eindhoven te weinig coffeeshops (16) voor in totaal 40.000 gebruikers in de regio. Alle kleinere gemeenten in de omgeving hanteren een nulbeleid. Van Gijzel schat dat er in Eindhoven 11 coffeeshops overblijven als de afstand van 350 meter tot een middelbare school vanaf 2014 is toegepast. "En fysiek hebben wij geen plek meer voor meer coffeeshops", zegt hij.

Extra politiecapaciteit
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft toegezegd dat hij zorgt voor extra politiecapaciteit. Van Gijzel verwacht dat een 'redelijk stevig aantal mensen' nodig is. Hij liet eerder berekenen dat het per coffeeshop om een opsporingsambtenaar plus recherchecapaciteit gaat. Exacte getallen op basis van de meest actuele situatie, wenste hij maandag niet te noemen.

'Een hele gevoelige achilleshiel' noemt Van Gijzel de juridische onmogelijkheid om van de coffeeshop een besloten club te maken mét een horecavergunning die een integriteitstoets van de eigenaar mogelijk maakt. "Wat we aan de voordeur winnen, dreigen we aan de achterdeur te verliezen. Daar moet de minister echt nog een antwoord op geven."

Lees het volledige artikel bij Omroep Brabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04