U bent hier: In de pers Marihuana maakt het verkeer veiliger

Marihuana maakt het verkeer veiliger

1 december 2011 - express.be - Het legaliseren van marihuana levert een positieve bijdrage tot de verkeersveiligheid en schroeft de bierverkoop terug. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado.

De Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat het legaliseren van marihuana leidde tot een daling van bijna 9 procent in het aantal verkeersongevallen met fatale afloop en een daling met 5 procent in de bierverkoop. Opgemerkt wordt dat het marihuana-gebruik de alcohol-consumptie bij jongeren terugschroeft, wat een positieve invloed heeft op de verkeersveiligheid.

"Het is verbazend hoe weinig er is geweten over de effecten van een legalisering van marihuana," merkt Daniel Rees, professor economie aan de University of Colorado, op. De onderzoekers wijzen er op dat verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak zijn bij de Amerikaanse bevolking tot vierendertig jaar. In dertien Amerikaanse staten is het gebruik van medicinale marihuana toegelaten. De onderzoekers stelden vast dat in die staten de alcoholconsumptie bij twintigers de voorbije twintig jaar is gedaald, waardoor er in het verkeer minder doden vielen.

"Autobestuurders onder invloed van alcohol nemen meer risico's," verduidelijkt Rees. "Deze bestuurders onderschatten de impact van de alcohol op hun rijvaardigheid, waardoor ze sneller rijden en meer risico's nemen. Autobestuurders onder invloed van marihuana zijn daarentegen geneigd om minder risico's te nemen."

Lees het volledige artikel bij express.be

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04