U bent hier: In de pers 'Je ziet dat hennep, net als heroïne en cocaïne, vaker versneden wordt'

'Je ziet dat hennep, net als heroïne en cocaïne, vaker versneden wordt'

21 oktober 2011 - BNDestem - DEN BOSCH - Een keiharde aanpak van de wietteelt maakt Noord- Brabant juist crimineler.

Dat stelt Nicole Maalsté, onderzoeker aan de Universiteit Tilburg.

"De consument wil wiet en zal daar linksom of rechtsom aan komen. Omdat de risisco's om wiet te kweken groter worden, wordt deze markt juist overgenomen door zwaardere criminelen." Zij onderzoekt al ruim twintig jaar de wietteelt in Nederland en voerde honderden gesprekken met telers, tussenhandelaren, coffeeshop- en growshopeigenaren.

Volgens Maalsté is de kwaliteit van hennep het laatste jaar verminderd. " Er is minder variëteit, de prijs is verdubbeld. Nog niet voor de consument, wél voor de inkoper," stelt Maalsté die eind 2012 wil promoveren op beeldvorming rond hennepteelt. Zwaardere criminelen brengen criminelere technieken mee, volgens haar. "Je ziet dat hennep, net als heroïne en cocaïne, vaker versneden wordt.

Volgens Maalsté moet Nederland bedenken hoe het wil omgaan met de wietteelt. Het belang van de consument moet voorop staan, vindt zij. "We moeten niet willen dat je straks je jointje weer in een donker steegje moet kopen. Je moet voor de productie regels maken zodat de consument een relatief veilig en onbespoten product kan kopen. Mensen die zonder vergunning werken kun je dan met een Taskforce aanpakken."

In de discussie rond softdrugs stoort ze zich aan het beeld dat neergezet wordt van de branche. "Dat beeld is vaak niet op feiten gebaseerd. Zo wordt al jaren geroepen dat tachtig procent van de wietteelt naar het buitenland gaat. Maar we weten dat gewoon niet. In veel landen wordt ook wiet gekweekt maar wordt niets onderzocht of geregistreerd, zoals Nederland wél doet. En als je niets weet hoef je ook niets te doen."

Eenderde van de wietproductie zou uit Brabant komen. "In veel provincies heeft wiet geen prioriteit bij de opsporing. De registratie in Nederland is ook niet eenduidig. In de ene regio wordt niets geregistreerd, in de andere alles."

Lees hier het volledige artikel bij BNDestem

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04