U bent hier: In de pers Verslavingszorg ziet geen noodzaak voor wietmaatregel

Verslavingszorg ziet geen noodzaak voor wietmaatregel

6 oktober 2011 - Trouw - Wetenschappelijk onderbouwde feiten over de gevolgen van hoge THC-gehalten ontbreken. Daarom ziet GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de verslavingszorg, niets in de plannen van het kabinet om sterke wiet en hasj op de lijst van verboden drugs te zetten.

"Het is erg prematuur voor een dergelijke maatregel. Het is ook niet duidelijk wat dan wel de gewenste hoogte van het maximaal toelaatbare gehalte is en wat de eventuele gevolgen van de maatregel zouden kunnen zijn", aldus de GGZ. De verslavingszorg ziet meer heil in gereguleerde teelt waarbij het THC-gehalte kan worden beperkt.

Plannen softdrugs onuitvoerbaar
Volgens een woordvoeder van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is het kabinetsplan niet alleen onnodig, maar ook onuitvoerbaar. "Alleen met testen in een laboratorium kan worden vastgesteld hoeveel THC er in softdrugs zit. Daardoor kunnen coffeeshophouders niet zelf de hoeveelheid THC meten. Daarnaast vraagt het controleren van de dosis THC ook erg veel van de politiecapaciteit."

Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) noemt de plannen ook ,,onuitvoerbaar''. Koffieshophouders kunnen door het ontbreken van de test zelf niet het THC-gehalte in hun wiet meten. ,,Ook al zouden we dat graag willen. Wij geven onze klanten graag productinformatie''. De bond noemt het vreemd om informatie te geven over een product dat eigenlijk niet legaal is.

Zowel de VOC als de BCD zeggen dat er meer werkzame stoffen in wiet en hasj zitten. Inzoomen op THC biedt dus maar een beperkt overzicht, vinden ze.

Lees hier het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04