U bent hier: In de pers 'Plannen softdrugs onuitvoerbaar'

'Plannen softdrugs onuitvoerbaar'

Hasj 6 oktober 2011 - DePers - Een kabinetsplan om wiet en hasj met een hoge dosis van de werkzame stof THC strafbaar te stellen, is onuitvoerbaar en onnodig. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod donderdag.

De maatregel is onuitvoerbaar, omdat alleen met testen in een laboratorium kan worden vastgesteld hoeveel THC er in softdrugs zit. Daardoor kunnen koffieshophouders niet zelf de hoeveelheid THC meten. Daarnaast vraagt het controleren van de dosis THC ook erg veel van de politiecapaciteit.

Groot deel nederwiet en hasj te sterk
Ongeveer 80 procent van het huidige aanbod nederwiet en hasj in de cofeeshop bevat meer dan 15 procent van de werkzame stof THC. Het Trimbos-instituut zegt dat donderdag in reactie op het kabinetsvoornemen om van deze sterke soorten harddrugs te maken.

Het Trimbos-instituut verricht jaarlijks steekproeven naar de THC-concentraties van wiet en hasj uit de coffeeshop. Het gemiddelde THC-gehalte stabiliseert zich volgens de meest recente rapportage over 2010 tussen 15 en 18 procent. De concentraties in geïmporteerde wiet en hasj ligt lager maar ook de sterkte van buitenlandse hasj ligt nog te hoog.

De onderzoekers concluderen dat de sterkste wiet het populairste is. ,,Kopers vragen naar de meest verkochte en naar de sterkste wiet.''

Kabinet raakt assortiment coffeeshop
Coffeeshops hebben nog geen idee welke soorten wiet en hasj ze niet meer kunnen verkopen als het kabinet een grens trekt bij een THC-gehalte van 15 procent. Er bestaat geen praktische test en het is schier onmogelijk om een natuurproduct te controleren op een exacte concentratie, zegt de Brabantse coffeeshopketen Grass Company.

Lees hier het volledige artikel bij DePers

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04