U bent hier: In de pers 'Zware cannabis gaat als harddrug de zwarte markt op'

'Zware cannabis gaat als harddrug de zwarte markt op'

3 oktober 2011 - AD - Door van sterke wiet en hasj een harddrug te maken, gaan deze middelen de zwarte markt op. Criminaliteit rond cannabis neemt dan toe. Ook zal de gebruiker dan zijn toevlucht nemen tot andere drugs.

Daarvoor waarschuwt de Engelse hoogleraar psychiatrie en neurofarmacologie David Nutt vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het Nederlandse drugsbeleid.

De commissie-Garretsen adviseerde het kabinet om sterke cannabis niet meer te gedogen in coffeeshops. Dan gaat het om cannabis waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit. Als dit een harddrug wordt gaan de straffen omhoog en mogen coffeeshops het niet meer verkopen.

Willekeurig

Nutt noemde deze grens willekeurig. 'Bier zou dan legaal zijn, maar wijn niet' zo trok hij de vergelijking met alcohol. Deze willekeur zou het vertrouwen van het publiek in drugswetgeving kunnen ondermijnen. Een vertegenwoordiger van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde dat het THC-gehalte in een laboratorium niet moeilijk is vast te stellen, maar dat er geen kant-en-klare tests op de markt zijn.

Lees het volledige artikel bij AD

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04