U bent hier: In de pers Tijd voor coffeeshops united

Tijd voor coffeeshops united

30 mei 2011 - DePers - Het is een miljardenbranche, maar de Nederlandse coffeeshops hebben geen enkele lobbyist rondlopen in Den Haag. Slecht kabinetsbeleid is het gevolg.

Geen buitenlandse blowers, maximaal 1.000 tot 1.500 leden en een afstand van minimaal 350 meter tot scholen. Het vrijdag gepresenteerde kabinetsbeleid handhaaft ook alle bestaande regels voor coffeeshops zoals het maximaal 500 gram op voorraad mogen hebben. Schuld van het kabinet?

Zeker, maar de eigenaren van 's lands 666 coffeeshops moeten ook de hand in eigen boezem steken. Want de sector die naar schatting goed is voor een jaaromzet van maximaal 1,5 miljard euro laat het op lobbygebied enorm afweten.

'Als je naar de omzetcijfers kijkt snap ik niet dat er niet twee of drie lobbyisten voor ons rondlopen in Den Haag', zegt Gerrit Jan ten Bloemendal van de Leeuwarder shop De Os. 'Er is absoluut een professionele lobby nodig', constateert Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). De VOC heeft verschillende coffeeshophouders en wetenschappers als lid en probeert via het organiseren van debatten en de Cannabis Bevrijdingsdag de gevolgen van het cannabisverbod op de kaart te zetten.

Lamlendig

'Er wordt wel met politici gepraat, maar we zitten niet op het professionele niveau. Er is wel eens gesproken om een fulltime lobbyist in te huren, maar zover komt het niet', zegt Bergman. 'Het geld is er, maar je krijgt het niet uit de zak. Veel coffeeshophouders doen in lamlendigheid weinig onder voor blowers en gaan zich nu pas zorgen maken. Bovendien is er een kruideniersmentaliteit: we hebben het altijd in ons eentje gered.'

Een aantal coffeeshopexploitanten treedt samen op en onderhoudt goede banden met de lokale gemeenteraad zoals de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht. Maar lokale verenigingen maken in Den Haag geen vuist. Of zoals een lobbyist op het Binnenhof uitlegt: 'Het gaat erom dat je de wet beïnvloedt ver voordat die in de Kamer wordt behandeld. Ik heb altijd contact met de ambtenaren die het beleid voorbereiden en de wetten schrijven die van invloed zijn op mijn klanten.'

Door: Camil Driessen

Lees het volledige artikel bij DePers

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04