U bent hier: In de pers CDJA wil legalisering softdrugs

CDJA wil legalisering softdrugs

23 december 2010 - DePers - De jongerenclub van het CDA, het CDJA, wil dat softdrugs worden gelegaliseerd. De overheid moet de productie van softdrugs door derden legaliseren en reguleren om het beheersbaar te houden. Zo haal je dit onderdeel weg uit de criminele hoek en haal je hier ook de winsten weg die nu worden gemaakt. Dat heeft Arrie Vis, vicevoorzitter van het CDJA, donderdag bekendgemaakt.

De jonge christendemocraten komen met een No Nonsens Model waarin een strikt beleid wordt voorgesteld. Zo moet het aantal coffeeshops sterk omlaag en moeten de verkooppunten op goed bereikbare en beheersbare plaatsen komen. Een pasjessysteem moet ervoor zorgen dat een maximum aan softdrugs wordt verkocht aan volwassenen, die ze in de coffeeshop of thuis kunnen gebruiken. Blowen op straat moet worden verboden. Tegelijk komt er een hardere aanpak van alle overige drugs.

Het CDJA druist hiermee in tegen de lijn van het CDA. Die wil juist het al jaren gedoogde gebruik van softdrugs terugdringen, onder meer door minder coffeeshops toe te staan. Legalisering is helemaal uit den boze volgens de partij. Vis stelt echter dat softdrugs niet meer uit de samenleving zijn te bannen, maar dat het huidige gedoogsysteem wel nadelen heeft. Zo is niet goed geregeld hoe de coffeeshops aan hun spullen komen, waardoor criminelen veel invloed hebben. Het kost volgens Vis te veel capaciteit van de politie om dit allemaal te controleren.

Het huidige VVD-CDA-kabinet denkt aan een pasjessysteem om het gebruik en de overlast zo veel mogelijk terug te dringen. De jonge christendemocraten vinden dat ook een goede optie en willen dat ook buitenlanders zo'n pasje kunnen krijgen. Zij mogen de softdrugs dan niet meenemen, maar moeten die gebruiken in de coffeeshop. Vis stelt dat het afkappen of moeilijker maken van de toegang tot softdrugs er alleen maar toe leidt dat softdrugs in de illegaliteit verdwijnen. ,,En dan is er helemaal geen zicht meer op'', zei Vis.

Bovendien denkt het CDJA dat bij legalisering de overheid honderden miljoenen euro's aan belasting en accijnzen opstrijkt, zoals bij alcohol en tabak.

Lees hier het artikel bij DePers.nl

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04