U bent hier: In de pers 'Overheid werkt het in de hand'

'Overheid werkt het in de hand'

17 december 2010 - ED - EINDHOVEN - De 'groene lawine' van wiet is door de overheid zelf in de hand gewerkt. Het beleid van de politie om actief kwekerijen op te rollen heeft de markt alleen maar aantrekkelijker gemaakt voor de zwaardere criminelen. Dat beweert André Beckers, advocaat uit Maastricht, gespecialiseerd in drugszaken. Nicole Maalsté, onderzoeker van de universiteit van Tilburg, is het met hem eens.

Beckers: „Vanaf 2004 is er veel mankracht door de politie op hennep gezet. Ik schat dat de politie-inzet 3 keer zo hoog is als bij harddrugs. De pakkans is daardoor flink vergroot. En met minder aanbod op de markt gaat de handelsprijs vanzelf omhoog. Dat brengt mensen weer op ideeën. Het is de gewone varkenscyclus: bij schaarste stijgt de prijs."

Drugsonderzoekster Maalsté ziet ook een verband tussen de hardere aanpak en verharding in het hennepmilieu. „Veel kleine thuistelers zijn gestopt omdat de risico's om gepakt te worden te groot werden. Door die repressie is de prijs kunstmatig hoog gebleven, ook omdat er in de handel risicogeld wordt verrekend."

Lees hier het volledige artikel bij ED

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04