U bent hier: In de pers 'Wietpas is een stap achteruit'

'Wietpas is een stap achteruit'

4 december 2010 - bndestem - ETTEN-LEUR - De invoering van een zogeheten wietpas levert alleen maar ellende op voor Etten-Leur.

Dat menen de meeste fracties in de gemeenteraad van Etten-Leur.

Alleen het CDA en VVD zijn onverkort voor de invoering van een pasjessysteem. Ronnie Buiks (CDA): "Een goed pasjessyteem zal voor minder drugstoeristen zorgen. Minder overlast rond de coffeeshop juichen wij toe."

Cees Musters (VVD): "Wij ondersteunen alle maatregelen die een betere controle opleveren. Een pasje is een extra barrière voor drugstoeristen. Voor tussenhandel ben ik niet zo bang, want je bent als klant toch aan een maximumhoeveelheid gebonden. Als er tussenhandel ontstaat, moeten we strikt handhaven."

De andere partijen in de raad zijn beducht voor illegale drugshandel. Kees van Aert (APB): "Het is een voordeel als er minder drugstoerisme is. Minder overlast in de buurt is een prima zaak. Maar van de andere kant zijn wij enorm beducht voor straathandel waar jongeren niet alleen met joints maar ook zwaarder spul worden geconfronteerd. Dat moeten we echt voorkomen."

Hans Wierema (PvdA) is het daar roerend mee eens: "Als de drugshandel de illegaliteit in gaat, heb je er geen zicht meer op. Dan krijg je overlast bij schoolpleinen en in de wijken. Ik vraag me af of je met zo'n pasje de buitenlanders op een afstand houdt. Nederland is een handelsland bij uitstek als het om drugs gaat. Criminelen vinden altijd een weg om de pasjes te omzeilen. Deze maatregel is een stap achteruit."

Lia Boeren (Ons Etten-Leur) wijst op een ander probleem. "Dat plan deugt voor geen meter. Den Haag wil een pasje invoeren voor mensen van achttien jaar en ouder. En dat terwijl het probleem juist bij 14-, 15- en 16-jarigen ligt. Die gaan we pas helpen als ze voor de rechtbank hebben gestaan. Je kunt dat geld veel beter in klinieken investeren voor deze doelgroep."

Ook de fractie van GroenLinks ziet niets in de pasjes. Sonja van den Berge: "Dat plan slaat nergens op. Inwoners van Etten-Leur kunnen zo'n pasje krijgen, maar wat doe je met de mensen uit Hoeven, Zevenbergen en Roosendaal waar geen coffeeshop is?"

Lees hier het volledige artikel bij bndestem.nl

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04