U bent hier: In de pers 'Drugstoerist Breda belandt op straat door wietpas'

'Drugstoerist Breda belandt op straat door wietpas'

4 december 2010 - Bredavandaag.nl - BREDA – De Bredase gemeenteraad, in meerderheid tegen de wietpas, heeft het nakijken nu Breda een pasjessysteem voor coffeeshops krijgt. "Een deel van het probleem belandt nu op straat."

De maatregel is het resultaat van spoedoverleg tussen de burgemeesters van de vijf grote Brabantse steden en de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten donderdagavond. Het overleg vond plaats in het Bredase stadskantoor.

Opstelten arriveerde donderdagavond in Breda voor het overleg dat volgde na een reeks geweldsincidenten in Eindhoven vorige week. Burgemeester Rob van Gijzel concludeerde dat alle incidenten drugsgerelateerd waren. Brabantse coffeeshops krijgen nu op zo kort mogelijke termijn te maken met een pasjessysteem.

"Maar aan dat systeem zitten wel haken en ogen", merkt fractievoorzitter Miriam Haagh van de PvdA. "Bijvoorbeeld Belgen en Fransen die voor de coffeeshops komen, kunnen nu helemaal geen softdrugs meer kopen. Zij krijgen geen pasje. Die handel belandt dus onherroepelijk op straat."

D66 is het daarmee eens. "Dit gaat Breda veel overlast opleveren", voorspelt fractievoorzitter Paul de Beer. "Alle buitenlanders die voor drugs naar Breda komen worden niet bediend en blijven dus op straat. Daar verschuift de handel zich naar toe."

De Beer, voorstander van legalisering van softdrugs, constateert ook dat het probleem op deze manier 'het probleem van de achterdeur aan de voordeur wordt aangepakt'. Ook Haagh meent dat Breda geen grote drugsproblemen kent. Ze vraagt zich af waarom dit zo besloten is. "We zouden moeten werken aan de keten van drugs."

"Als we op gemeentelijk niveau ook maar iets tegen dit voorstel in kunnen brengen, zullen we tegenstemmen", stelt de fractievoorzitter De Beer. Fractievoorzitter Selcuk Akinci kijkt de kat vooralsnog uit de boom en wil eerst officiële documenten over het voorstel zien. "Want ook Ivo Opstelten moet zich baseren op wet en regelgeving", meent hij. "Op basis van een experiment met een taskforce krijg je dit niet zomaar voor elkaar."

Lees hier het artikel bij Bredavandaag.nl

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04