U bent hier: In de pers Plannen voor wietpas mogelijk niet haalbaar

Plannen voor wietpas mogelijk niet haalbaar

3 december 2010 - Omroep Brabant - EINDHOVEN - De plannen van minister Opstelten van Justitie voor een Brabantse wietpas, zijn juridisch misschien niet haalbaar. Een rechter in Maastricht oordeelde in 2008 dat een soortgelijke pas in Maastricht discriminerend was. Dat zegt coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht. Hij had een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente en won die ook.

"We zijn allebei in hoger beroep gegaan, zowel de gemeente als ik," zegt Josemans. De Raad van State vroeg aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen of het weren van niet-ingezetenen wel mocht. Dit onderzoek loopt nog. Het Hof doet op 16 december uitspraak, daarna volgt de Raad van State in het eerste kwartaal van volgend jaar. "Het verbaast me enorm dat Opstelten zo voor de muziek uit loopt", zegt Josemans. "Hij voert beleid in, terwijl de rechter heeft geoordeeld dat het discriminatie is en het hoger beroep nog loopt."

Minister Opstelten van justitie kondigde donderdag de komst van een wietpas aan voor de coffeeshops in de Brabantse steden. Als de wietpas wordt ingevoerd, mogen alleen inwoners van de betreffende stad nog gebruik maken van de coffeeshop. "Door dit systeem brengen wij het coffeeshopbeleid weer terug naar waar het oorspronkelijk voor bedoeld was", zei de minister donderdag in Breda, "namelijk dat alleen de lokale bewoners er gebruik van maken."

Geen oplossing
Wetenschapper Nicole Maalsté van de Universiteit van Tilburg ziet de wietpas helemaal niet zitten. " Je pakt de klanten aan, terwijl daar het probleem helemaal niet zit. Het probleem zit bij de toeleveranciers. Dit is geen oplossing voor de incidenten Eindhoven en Helmond", zegt de wetenschapper resoluut. Volgens Maalsté zorgt de wietpas er niet voor dat criminelen in de wietteelt elkaar niet meer in de haren vliegen en dat er geen huizen meer worden beschoten.

Ze is een voorstander van gereguleerde wietteelt, een idee dat burgemeester Van Gijzel van Eindhoven ook omarmt, maar dat donderdag door minister Opstelten van tafel werd geveegd. "Een gesloten systeem van gecontroleerde telers zou een oplossing zijn", zegt Maalsté. "Alles wat daarbuiten valt, levert blijkbaar niet aan coffeeshops en kun je dus aanpakken. Ook wat betreft gezondheidsaspecten zou het beter zijn dat de teelt van wiet wordt gecontroleerd. Niemand weet nu wat er voor producten in de winkel liggen."

Spoeddebat
De Tilburgse wetenschapper is niet de enige die kritiek heeft op de plannen van minister Opstelten van Justitie. "Het lijkt wel of minister Opstelten met zijn wietpas wel de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt", zegt Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA. De fractie heeft Kamervragen gesteld en een spoeddebat aangevraagd.

Burgemeester Henk van Beers van Roermond wil juist dat de wietpas in een keer in Zuid-Nederland wordt ingevoerd. Hij heeft een brief gestuurd naar de minister. Van Beers is bang dat door de invoering van de wietpas in Brabant mensen massaal naar Limburg komen om daar de coffeeshop te bezoeken.

Legalisering
Derrick Bergman uit Eindhoven is voorzitter van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod. De verhalen over oorlog in de Eindhovense wietwereld, bewijzen volgens hem eens te meer dat legalisering van hennepteelt hard nodig is. Volgens Bergman is er maar één oplossing. Volgens de Vereniging gaat ook de wietpas niet helpen.

Lees hier het artikel bij Omroep Brabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04