U bent hier: In de pers Van Gijzel naar Den Haag voor wietplan

Van Gijzel naar Den Haag voor wietplan

1 december 2010 - Omroep Babant - Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven geeft woensdag in Den Haag een persconferentie na zijn gesprek met minister Opstelten van justitie over zijn wietplan. In reactie op het plan van Van Gijzel gaat de PvdA woensdag Kamervragen stellen over het geweld in Eindhoven.

Dat heeft voormalig inwoner van Eindhoven Martijn van Dam, die Tweede Kamerlid is namens die partij, aan Omroep Brabant laten weten. Van Dam hoopt dat de vragen de minister van justitie aan het denken zet. "Misschien dat de minister zich realiseert dat het niet deze kant op kan gaan," vertelt Van Dam aan Omroep Brabant, "dat je er niet komt door de verkoop van wiet illegaler te maken, dan gaan veel meer mensen in het illegale circuit hun wiet zoeken en dan gaat het helemaal mis."

Het kamerlid voor de PvdA snapt niet dat Den Haag niet staat te springen om het plan van Van Gijzel. "Ik vraag me wel eens af of ministers in Den Haag wel weten wat er in steden als Eindhoven gebeurt," aldus Van Dam. "Op het moment dat je de verkoop van softdrugs in een coffeeshop legaliseert, maar niet regelt dat de shops bevoorraad mogen worden, dan vraag je er om dat het in de criminaliteit terechtkomt. Trek het daar eens uit! Onbegrijpelijk dat ministers dat niet willen."

Gewelddadige incidenten
Eerder werd al duidelijk dat burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven woensdag in Den Haag met minister Ivo Opstelten van justitie wil praten over de wietteelt. Dinsdag zei de burgemeester dat de reeks gewelddadige incidenten in Eindhoven verband houden met de georganiseerde criminaliteit in de wiethandel. "We weten allemaal dat er heel veel geld mee verdiend wordt,"zei Van Gijzel dinsdag, "dat risico's laag zijn en dat er een heel crimineel netwerk omheen ontstaan is, waar we nu een aantal afrekeningen van zien."

Van Gijzel sprak over vijf incidenten in twee weken. Zo kwam twee weken geleden een 28-jarige Eindhovenaar om het leven bij een schietpartij. Afgelopen weekend werd een woning in Eindhoven met een machinepistool beschoten.

Capaciteitsproblemen
Van Gijzel wil woensdagmiddag tijdens het reguliere korpsbeheerdersoverleg in Den Haag de problemen rond de wiethandel in de regio aankaarten. Hij wil dat minister Opstelten met een oplossing komt, want de politie Eindhoven kan deze drugs gerelateerde incidenten maar moeilijk behappen. "De politie doet er heel veel aan, stopt er heel veel capaciteit in, zoveel dat ze bijna geen andere onderzoeken kunnen doen en dan nog is het zo dat, ook met alle capaciteit die de politie heeft, ze het eigenlijk niet aan kan", aldus burgemeester Van Gijzel.

Zelf stelde Van Gijzel onlangs voor de teelt van wiet in coffeeshops toe te staan. De burgemeester wil dat bewerkstelligen door de coffeeshops om te vormen tot besloten clubs waarin de klanten leden zijn. Volgens woordvoerder Johan Dielisen van de Eindhovense coffeeshophouders heeft Van Gijzel 'de coffeeshops 600.000 euro aangeboden als ze mee wilden werken aan deze plannen'. De coffeeshops is hierover bedenktijd gegeven, maar de eigenaren staan niet positief tegenover de plannen. "Het pasjessysteem is te privacygevoelig", licht Dielisen toe, "en mensen die geweigerd worden, willen toch gebruiken".

Lees hier het artikel bij Omroep Brabant

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04