U bent hier: In de pers Gemeenten zien niets in wietpas

Gemeenten zien niets in wietpas

17 november 2010 - ED - DEN HAAG - Gemeenten zien niets in het kabinetsplan om een pas in te voeren voor coffeeshopbezoekers. Ze denken dat dit de criminaliteit op straat bevordert. Sommige steden vrezen bovendien verlies aan toeristeninkomsten.

'Coffeeshops worden besloten clubs die alleen voor meerderjarige inwoners van Nederland toegankelijk zijn op vertoon van een clubpas', kondigt het kabinet in het regeerakkoord aan. De maatregel heeft twee omstreden onderdelen: gebruikers worden door middel van een pasjessysteem geregistreerd, en toeristen worden geweigerd. De Universiteit van Tilburg onderzocht in opdracht van de gemeente Maastricht het pasjessysteem en concludeerde dat de wietpas 'illegale straathandel bevordert en averechts werkt.' Maastricht zette het eerder omhelsde idee in de ijskast. "Een belachelijk idee met desastreuze gevolgen", zegt het Amsterdamse PvdA-raadslid Peggy Burke. "We hebben zo'n 250 coffeeshops in het centrum, die kunnen allemaal wel sluiten."

"Het is prima geschikt voor de problematiek in Limburg, maar wij hebben een heel ander soort publiek", zegt fractievoorzitter Robert Flos van de Amsterdamse VVD. "Toeristen, geen problematische drugsconsumenten."

Volgens Flos zorgden de coffeeshops er juist voor dat de boel redelijk in de hand werd gehouden. Ook wijst hij op de economische gevolgen voor de toeristensector.

Burgemeester Peter van der Velden van Breda: "Het verloopt in Breda nu verantwoord. Straks is er minder controle, en dus meer overlast. Je gaat de kwaliteit van woonwijken onder druk zetten en dat moet je niet willen."

Nicole MaalstéEindhoven ziet wel heil in het plan en kondigde vorige week een proef aan met de wietpas en wil contante betalingen verbieden. "Ik heb het gevoel dat ons onderzoek totaal niet serieus genomen wordt", aldus Nicole Maalsté die het Tilburgse onderzoek leidde. "De wietpas is voor het kabinet gewoon symboolpolitiek. Hiermee maak je problemen in plaats van ze op te lossen."

Lees hier het artikel bij ED

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04