U bent hier: In de pers Harde realiteit hennepteelt

Harde realiteit hennepteelt

12 november 2010 - ED - Met een bewonderenswaardige volharding doet burgemeester Rob van Gijzel er alles aan om de handel in soft drugs zodanig aan banden te leggen dat de georganiseerde criminaliteit de wind uit de zeilen wordt genomen.

Naast een pasjessysteem en een verbod op contante betaling wil de burgemeester van Eindhoven ook dat coffeeshops hun eigen hennep gaan telen.

Van Gijzel realiseert zich dat de grootste problemen zich voordoen aan de achterdeur van de coffeeshops. Het gedogen van de verkoop aan gebruikers staat haaks op het verbod op de hennepteelt, die daardoor een lucratieve bezigheid van criminelen is geworden.

Pleidooien van Van Gijzel voor proeven met legale hennepteelt stuiten tot nu toe op bezwaren in Den Haag. De burgemeester laat zich daardoor echter niet uit het veld slaan. Dat bewijst zijn plan om coffeeshops hun eigen wiet te laten telen. Hij zoekt een maas in de wet door van coffeeshops verenigingen te maken waarvan de leden (pashouders) elk maximaal vijf hennepplanten mogen kweken. De regeringspartijen VVD en CDA zien weinig in het plan. Zij willen niet verder gaan dan een pasjessysteem en een verbod op contante betaling in coffeeshops. Van Gijzel (PvdA) krijgt daarentegen wel bijval van zijn Helmondse collega Fons Jacobs (CDA).

Aan inventiviteit en creativiteit ontbreekt het Van Gijzel niet in zijn streven om de hennepteelt te reguleren. Bij de realiteitszin van zijn nieuwste voorstel zijn wellicht (juridische) vraagtekens te plaatsen. Dat doet echter weinig af aan de ernst van zijn pogingen om een praktische oplossing te blijven zoeken voor een serieus probleem, waarvan de harde realiteit bij veel politici in Den Haag nog altijd onvoldoende lijkt doorgedrongen.

Lees hier het artikel bij ED

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04