U bent hier: In de pers Los het tekort op: legaliseer die handel!

Los het tekort op: legaliseer die handel!

Inhoudsopgave
Los het tekort op: legaliseer die handel!
Pagina 2
Pagina 3
Alle pagina's

Wietblad 24 oktober 2010 - DePers.nl - Economen zijn unaniem: softdrugs moeten worden gelegaliseerd. Dan verdwijnt de criminaliteit en kan de staat miljoenen binnenharken. Dat laatste argument mag dankzij de crisis opeens worden gehoord.

Marihuana is – met een jaaromzet van bijna 36 miljard dollar per jaar – het lucratiefste landbouwgewas in Amerika. Groter dan maïs (23,3 miljard dollar), het brengt meer op dan druiven uit Californië, meer dan katoen uit Alabama en meer dan tabak uit Noord- en Zuid-Carolina. Dat stelde in ieder geval de pro-marihuana-legalisatie-organisatie NORML in 2006 in een lijvig rapport – gebaseerd op cijfers van hun grote vijand: de Drug Enforcement Administration (DEA). Met deze – en meer – cijfers achter de hand, diende de Californische Democraat Tom Ammiano begin vorig jaar het wetsvoorstel Proposition 19 in, dat marihuanaproductie, -gebruik en -verkoop in Californië moet legaliseren. Op 2 november wordt er per referendum over gestemd.

Voortaan zou er belasting over wiet betaald moeten worden en daar is het de voorstanders van legalisering in grote mate om te doen. Californië (de achtste economie ter wereld) is blutter dan blut. Platzak met een gat in de begroting van 20 miljard dollar. Voorstanders verwachten dat door legalisering in Californië een miljardenindustrie opbloeit. De staat profiteert daarvan via een nieuwe cannabisbelasting, die jaarlijks 1,4 miljard dollar kan opbrengen. Daarnaast is er een besparing van zeker 200 miljoen dollar omdat blowers niet meer vervolgd en opgesloten hoeven te worden.

'Door de crisis is dit in Amerika ineens bespreekbaar geworden', zegt econoom Martijn Boermans van de Hogeschool van Utrecht. 'Er moet nu zoveel bezuinigd worden dat de hele morele discussie ondergeschikt raakt aan rationele economische motieven'.

Boermans publiceerde afgelopen vrijdag in Amsterdam Law Review een onderzoek naar wat legalisering in Nederland zou kunnen opleveren en kwam tot een opzienbarende conclusie. 'Conservatief berekend kom ik uit op een netto-opbrengst van maximaal 850 miljoen euro per jaar.' Dat is aanzienlijk meer dan de 443 miljoen euro die de ambtelijke bezuinigingswerkgroep van het ministerie van Financiën dit voorjaar berekende. 'Ze hebben nogal zuinigjes gerekend', constateert Boermans.

Overigens stopte het kabinet-Rutte zelfs die conservatieve berekening achter het behang. Het verhevigt de aanpak van softdrugs juist. Al smeken burgemeesters (Gerd Leers – nu minister van Immigratie – liep als burgervader van Maastricht voorop) al jaren in Den Haag om te mogen experimenteren met legale teelt. De Tweede Kamer nam zelfs al twee keer een motie van die strekking aan.

Ze willen af van de schizofrene gedoogsituatie waarbij een coffeeshop wel wiet mag verkopen, maar niet mag inkopen. Dat voedt de cannabiscriminaliteit en de bestrijding daarvan kost jaarlijks zeker 183 miljoen euro. Ook kost het tijd: zo besteedt het korps Midden-West Brabant er 40 procent van zijn opsporingscapaciteit aan.v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04