U bent hier: In de pers Geen hennep in proeftuin - commentaar

Geen hennep in proeftuin - commentaar

Tuin 25 september 2010 - ED - Burgemeester Rob van Gijzel maakt moeizaam vorderingen met zijn aanpak van coffeeshops in Eindhoven.

Van Gijzel wil wel meer tempo maken, maar de regiogemeenten staan niet te juichen bij zijn ideeën om de problematiek meer over de regio te spreiden.

En het rijk heeft Eindhoven wel 645.000 euro toegezegd als pilotgemeente, maar dat geld mag weer niet gebruikt worden om de hennepteelt te legaliseren of de growshops aan te pakken. Eindhoven mag wel proeftuin zijn maar het mag in zijn tuin niet legaal hennep telen. Door die beperking wordt het lastig om uit de spagaat te komen van het gedogen van de verkoop aan de voordeur en de illegale aanvoer aan de achterdeur. Terwijl het Van Gijzel er juist om te doen is om aan die achterdeur de zware criminaliteit de wind uit de zeilen te nemen.

Onderdeel van de aanpak die de burgemeester nu voorstaat is om een beter inzicht te krijgen in de boekhouding van de coffeeshops. Om dat te bereiken zouden klanten voortaan alleen nog maar met hun pinpas moeten betalen. Van Gijzel verwacht zo helder krijgen wat er omgaat in coffeeshops. Aan de hand van wat er verkocht wordt kan hij een duidelijk beeld krijgen van wat er wordt aangevoerd. Hij vraagt coffeeshophouders om zich financieel bloot te geven. Als ze niets te verbergen hebben hoeft dat geen probleem te zijn. Bovendien houdt Van Gijzel ze een worst voor. Nu mogen coffee- shops niet meer dan 500 gram in voorraad hebben. Van Gijzel wil zijn best doen om gedaan te krijgen dat zij grotere voorraden mogen aanhouden. De aanvoer kan dan beter en veiliger geregeld worden.

De grote criminaliteit achter de hennepteelt wordt op deze wijze echter nog niet aangepakt. In dat opzicht is het een gemiste kans dat Eindhoven vanuit Den Haag geen toestemming krijgt om bij wijze van proef legaal hennep te telen. De inzet van Van Gijzel om de ernstige criminele randverschijnselen van de handel in softdrugs verdienen meer steun zowel van het rijk als uit de regio.

Lees hier het artikel bij ED

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04