U bent hier: In de pers Gebruik softdrugs in Rotterdam nog net zo hoog

Gebruik softdrugs in Rotterdam nog net zo hoog

17 juli 2010 - NRC/Handelsblad - ROTTERDAM - Het Rotterdamse ontmoedigingsbeleid heeft niet geleid tot minder softdrugsgebruik in de stad. Dat zeggen coffeeshophouders en betrokken onderzoekers.

Enkele coffeeshops kennen juist een forse omzetstijging nadat vorig jaar op last van de gemeenteraad 16 van de 62 cannabisverkooppunten waren gesloten. „Met een beperking van het aanbod kan je de omvang van de vraag niet beïnvloeden", verklaart socioloog Nicole Maalsté, auteur van het boek Polderwiet, dit zogeheten waterbedeffect. Rotterdam was de eerste grote stad die werk maakte van de wens van het kabinet om coffeeshops in de buurt van scholen terug te dringen.

Eigenaar Freek Westerman van coffeeshop Reefer in het centrum van Rotterdam zag met twee coffeeshops minder zijn omzet stijgen. „Het is sinds vorig jaar alleen maar drukker geworden", zegt de 54-jarige ondernemer. Hij verdient nu grofweg hetzelfde als ruim een jaar geleden. „Op een mindere dag zet ik 7.000 euro om aan softdrugs, op een topdag kom ik uit op ruim 10.000 euro."

Westerman moest een van zijn zaken in de binnenstad sluiten, omdat die te dicht bij een school lag. Zijn derde coffeeshop deed hij vrijwillig van de hand.

Onderzoeksbureau Intraval brengt voor de gemeenste Rotterdam de gevolgen van de sluitingen in kaart. Het onderzoek is naar verwachting in september klaar. Het stadsbestuur wil eerst een evaluatie van het lokale coffeeshopbeleid, later dit jaar, afwachten.

Het waterbedeffect is ook regionaal zichtbaar. Sluiting van coffeeshops in de grensgemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Terneuzen bracht het aantal drugstoeristen drastisch terug. Maar in Breda kregen de coffeeshops er eenderde meer bezoekers bij.

In Belgische gemeenten aan de grens en op de route tussen Lille en Terneuzen leefde de straathandel op. Ook nam het aantal hennepplantages in België toe. Burgemeester De Vilder van Zelzate (20 kilometer van Terneuzen): „De verkoop gebeurt nu in de eigen streek."

Lees hier het artikel bij NRC/Handelsblad

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04