U bent hier: In de pers Bredase coffeeshops zien na eerdere stijging aantal bezoekers stabiliseren

Bredase coffeeshops zien na eerdere stijging aantal bezoekers stabiliseren

23 juni 2010 - BNdeStem - De stijging van het aantal bezoekers aan de Bredase coffeeshops zet niet door.

Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Breda.

Na de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal, in september vorig jaar, nam het aantal bezoekers tot maart dit jaar met 30 procent toe. De verwachting was dat de toename zou aanhouden, maar de maandelijkse metingen van de gemeente Breda wijzen op een stabilisering. Ook zou er geen sprake zijn van een toename van de overlast rond coffeeshops.

Uit de metingen blijkt verder dat 59 procent van de klanten uit Nederland komt en 41 procent uit het buitenland. 72 procent van de Nederlandse klanten is uit Breda zelf afkomstig. 6 procent komt uit West-Brabant en procent uit Oosterhout waar van oudsher geen coffeeshops zijn. De buitenlandse klanten komen voor meer dan de helft uit België en voor een kwart uit Frankrijk. 19 procent komt uit Oost-Europa en dan vooral uit Polen.

De gemeente heeft in maart de meningen van omwonenden over de overlast rond coffeeshops gepeild. Gebleken is dat de overlast na de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal niet groter is geworden.

Volgens het Bredase gemeentebestuur is het aantal hennepkwekerijen dat in Breda wordt ontmanteld aan het dalen. In 2009 werden er 128 kwekerijen ontruimd, in de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er 36. Zowel gemeente als politie konden de daling woensdag niet verklaren. Daardoor blijft onduidelijk of er daadwerkelijk minder kwekerijen zijn of dat het aantal controles is afgenomen.

Onlangs constateerden verslavingsorganisatie Novadic Kentron en het West-Brabantse drugsteam Courage dat de illegale drugshandel in Bergen op Zoom en Roosendaal aan het toenemen is. Zo zouden bewoners van het Roosendaalse centrum en enkele buitenwijken in toenemende mate klagen over overlast van straatverkopers.

De gemeente Breda gaat tot oktober door met de metingen. Dan volgt er een nieuwe rapportage.

Om het drugstoerisme te ontmoedigen, zetten politie, justitie en gemeente ook de handhavingsacties op vooral illegale verkooppunten voort. Door deze acties en door opsporingsacties van de politie werden sinds eind vorig jaar drie illegale verkooppunten in de Boschstraat en één op de Haagdijk gesloten.

Lees hier het artikel bij BNdeStem

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04