U bent hier: In de pers Bedrijfstak met uitwassen - commentaar

Bedrijfstak met uitwassen - commentaar

wiet-in-hand 26 juni 2010 - ED - Met een jaaromzet van 4 à 5 miljard euro is de hennepteelt in ons land qua omvang een 'volwassen' bedrijfstak.

Voor een deel – de verkoop aan de gebruikers via coffeeshops – werkt de branche in de bovenwereld. Maar zeker zo groot is het deel van de bedrijfstak – de teelt en de aanvoer – dat zich in de onderwereld afspeelt. Tot welke uitwassen dat leidt heeft de politie in een rondje door de regio duidelijk gemaakt aan lokale politici.

Hennepcriminaliteit gaat gepaard met strafbare feiten als grof geweld, mensenhandel, brandstichting, berovingen en het illegaal aftappen van elektriciteit. De vele miljoenen die verdiend worden zoeken echter ook hun weg naar de bovenwereld via witwaspraktijken. De vastgoedwereld is traditioneel een beproefde route.

De politie is daar bezorgd over, want geld – zeker als het in overvloed aanwezig is – geeft macht en invloed. Ook al is het voor de politie lastig vast te stellen hoe ver dat gaat – dat is nu eenmaal een kenmerk van alles wat zich in de illegaliteit afspeelt –, het is wel een signaal dat serieus genomen dient te worden.

De zorg van de politie sluit aan bij de ideeën van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven om coffeeshops over de regio te spreiden en de hennepteelt te reguleren. Daarmee wordt de teelt en verkoop van hennep een normale branche, die belasting betaalt en waarin kan worden toegezien op arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de producten. Het zou bovendien politie en justitie veel werk uit handen nemen.

Het is echter een illusie dat daarmee alle problemen meteen uit de wereld zouden zijn. Naar schatting tachtig procent van de Nederlandse hennepteelt is bestemd voor de export. Gezien het beleid in omringende landen is het onmogelijk om die export te legaliseren. De productie van hennep voor de uitvoer is heel lucratief en daardoor lastig uit te roeien. Maar regulering van de binnenlandse markt kan heel goed samengaan met een keiharde aanpak van de illegale export.

Lees hier het artikel bij ED

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04