U bent hier: In de pers Struisvogelpolitiek - commentaar

Struisvogelpolitiek - commentaar

Struisvogelpolitiek22 juni 2010 - ED - Het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs is door de groei van de markt aan zijn eigen succes ten onder gegaan.

Het gedogen van de handel aan de voordeur botst met het verbod op de aanvoer van de drugs via de achterdeur. Van de illegale aanvoer hebben uitdijende criminele organisaties zich meester gemaakt. Op dezelfde voet doorgaan en criminele organisaties in stand houden is nauwelijks nog een optie.

Een compleet verbod op verkoop van softdrugs, zoals in West-Brabant, kan er alleen maar toe leiden dat de handel zich verplaatst en zich goeddeels buiten beeld afspeelt.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven maakt zich al geruime tijd sterk voor het alternatief van gereguleerde hennepteelt en spreiding van coffeeshops over de regio. Voor zijn oplossing heeft Van Gijzel niet alleen de medewerking nodig vanuit Den Haag, maar ook van de regiogemeenten en die staan niet te trappelen.

Wat de meeste gemeenten in Zuidoost-Brabant betreft mogen Eindhoven (vijftien coffeeshops) en Helmond (één coffeeshop en een tweede op komst) de problemen oplossen. Hun weigering om kleinere coffeeshops of afgiftepunten op hun grondgebied toe te staan geeft blijk van zowel bekrompenheid als struisvogelpolitiek. De handel in softdrugs beperkt zich al lang niet meer tot de coffeeshops in grotere steden. Ook in kleinere plaatsen en dorpen wordt – op ongecontroleerde wijze – in softdrugs gehandeld.

Een proef, zoals Van Gijzel voorstelt, met een verbeterd coffeeshopbeleid, gereguleerde wietteelt en spreiding van verkooppunten kan criminele organisaties de wind uit de zeilen nemen.

Burgemeester Jan van Maasakkers van Gemert-Bakel ziet – als enige burgemeester in de regio buiten Eindhoven en Helmond – in dat het initiatief van Van Gijzel een kans verdient. Dat getuigt van moed en realisme.

Lees hier het artikel

Gerelateerd:

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04