U bent hier: In de pers Terneuzen houdt zich koest

Terneuzen houdt zich koest

7 april 2010 - PZC -  TERNEUZEN - Terneuzen heeft zich al voldoende geprofileerd als het om softdrugs gaat.

Zelf de kweek van wiet ter hand nemen, zoals CDA-fractievoorzitter Henk Siersema vorige week bepleitte, is het college van B en W een stap te ver. "Dat is ook niet aan ons als gemeente, maar aan de landelijke politiek", zei burgemeester Jan Lonink gisteren. "We hebben al vaak genoeg onze neus gestoten."

Siersema kwam met zijn voorstel voor eigen wietkweek naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak over coffeeshop Checkpoint eind maart. De rechtbank in Middelburg vonniste dat Checkpoint een criminele organisatie was en dat gemeente en openbaar ministerie (justitie) de coffeeshop te veel haar gang hebben laten gaan. Die les is geleerd, aldus Siersema. Het komt er volgens hem nu op aan extra actie te ondernemen om wietkweek uit de illegale, criminele sfeer te halen. Siersema kreeg desgevraagd steun van collega-fractievoorzitters, van VVD, SP, PvdA en GroenLinks.

Het pleidooi van Siersema bleek vorige week superactueel. Eén van de landelijke ambtelijke werkgroepen die bezuinigingen op de rijksoverheid in kaart brachten, onderzocht wat wietkweek legaliseren kan opleveren. Dit zou politie en justitie zoveel werk schelen dat op jaarbasis 160 miljoen euro wordt bespaard. Ook zijn extra belastinginkomsten van 260 miljoen euro mogelijk. Legalisering zal internationeel wel moeilijk zijn. Het Nederlandse drugsbeleid is al uniek. En, stelde de werkgroep, legalisering moet gepaard gaan met strakke regels ter beperking van de toegang tot coffeeshops.

Het Terneuzense college van B en W wil zich op het laatste richten. Er komt een voorstel naar de raad dat de nog enige coffeeshop Miami maximaal twee in plaats van drie gram mag verkopen per klant. "We wachten wel af waarmee de raad wat betreft de wietkweek komt", aldus Lonink. Hij heeft overigens zelf enkele jaren geleden al gepleit voor legalisering van wietkweek. "Toen hadden we nog een grote toeloop van drugstoeristen. Die situatie is drastisch veranderd sinds coffeeshop Checkpoint dicht is. De problematiek is beheersbaarder geworden."

Lees hier het artikel bij PZC

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04