U bent hier: In de pers 'Kans op meer criminaliteit'

'Kans op meer criminaliteit'

10 mei 2010 - BNDeStem -  BERGEN OP ZOOM - De sluiting van de coffeeshops werkt crimineel gedrag van sommige (groepen) jongeren in Roosendaal en Bergen op Zoom in de hand.

Het verkoopverbod biedt deze jongeren kansen in de illegale drugshandel. Daarvoor waarschuwt onder meer verslavingsorganisatie Novadic Kentron. "Door de sluiting is er een nieuwe markt ontstaan voor drugsrunnertjes en -dealers. Ze gaan werken in dienst van grote jongens, kopen een nieuwe scooter en verwerven snel aanzien", constateert veldwerker Aydin Akkaya bezorgd.

Zijn praktijkervaring lijkt te worden bevestigd door de recente drugsscan van Courage. Daarin wordt gewaarschuwd voor 'enkele (Marokkaanse) jeugdgroepen die zich bezighouden met de handel in softdrugs', al dan niet gestuurd door grotere criminele organisaties. Ook inwoners van de binnenstad en woonwijken in Roosendaal signaleren dit probleem. "Het zijn Marokkaanse jongeren die de straat op agressieve wijze proberen over te nemen", aldus een woordvoerder in Roosendaal.

Courage signaleert nog een probleem: het team zegt niet te weten waar de lokale jeugd softdrugs koopt nu de coffeeshops zijn gesloten. Akkaya zegt daar vanuit zijn veelvuldige contacten met jongeren wel zicht op te hebben: "Jonge gebruikers die een auto hebben rijden nu naar Etten-Leur en Breda. De anderen zijn vooral aangewezen op de illegale markt."

Akkaya zegt dat ook deze migratie criminalisering van gebruikende jongeren in de hand werkt: "Als ze naar een coffeeshop in een andere stad rijden, kopen ze meteen wat extra om aan andere gebruikers in Roosendaal of Bergen op Zoom te verkopen. Zo creëer je nieuwe dealers." Het risico bestaat volgens Akkaya dat deze jongeren ook harddrugs meenemen: "Dan krijg je weer de ouderwetse mix van soft- en harddrugs waartegen de coffeeshops nou juist bedoeld waren." Door de 'duik in de illegaliteit' vreest de veldwerker 'het contact met de gebruikers kwijt te raken'.

De praktijkman heeft geen aanwijzingen dat de sluiting van de shops van invloed is op de prijs van een jointje. Wel heeft heeft hij (medische) zorgen over het toenemende gebruik van chemische stoffen, zoals Heavy Weight. Henneptelers en -handelaren voegen dit soort verzwarende middelen toe aan de hennep voor extra gewicht en verdiensten. "Maar het is natuurlijk de vraag wat het met je gezondheid doet."

Courage zegt dat de aanpak van jeugdgroepen bij de softdrugshandel prioriteit krijgt. Ook wordt er voortaan per kwartaal bekeken hoe de drugshandel onder de jeugd zich ontwikkelt.

Lees hier het artikel bij BNDeStem

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04