U bent hier: In de pers 'Dorpen doen of neus bloedt bij drugs'

'Dorpen doen of neus bloedt bij drugs'

19 april 2010 - ED - EINDHOVEN - De illegale handel in harddrugs in dorpen in Zuidoost-Brabant is mede een gevolg van een slechte spreiding van coffeeshops over de regio. Dat zegt Charles Dorpmans van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.

Coke, speed en xtc zijn praktisch in elk dorp in Zuidoost-Brabant wel te krijgen, naast softdrugs, weet Dorpmans. "Zo'n 22 tot 25 procent van de jongeren vanaf zestien jaar gebruikt drugs. Daarbij zie je nauwelijks of geen verschillen tussen jongeren uit de stad of een dorp. Alleen denken ouders vaak nog dat drugs alleen in de stad worden verkocht en gebruikt. Terwijl het achter hun rug om gebeurt."

Maar in de dorpen zijn jongeren meer dan in de stad aangewezen op de illegale handel om drugs te kopen. In Eindhoven en Helmond zijn coffeeshops waar alleen softdrugs te verkrijgen zijn. De dealers in de dorpen doen vaak niet alleen hasj of wiet, maar ook in coke of speed.

Mede om die reden is Novadic-Kentron, actief in heel Brabant, voorstander van een betere regionale spreiding van de coffeeshops. "Met die grote shops die je nu in Eindhoven ziet belast je de stad onevenredig zwaar, terwijl de dorpen doen alsof hun neus bloedt. Met kleinere shops in de regio heb je een beperktere aanvoer via de achterdeur. Bovendien is de sociale controle in een dorp wat groter. En je hebt minder kans op grensvervaging tussen softdrugs en het zwaardere spul", aldus Dorpmans.

Lees hier het volledige artikel bij ED

Gerelateerd:

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04