U bent hier: In de pers BOB-campagne van coffeeshops

BOB-campagne van coffeeshops

10 december 2009 - ED - EINDHOVEN - De man in de Eindhovense coffeeshop High Times kijkt – met een verse joint bij de hand – op van zijn krantje. Nee, zegt hij, hij zou niet weten hoe lang de werkzame stof van de cannabis in zijn lichaam terug te vinden blijft. Het antwoord verbaast hem: twaalf tot veertien uur.

Zo lang loopt hij na het roken van een jointje kans om in het verkeer tegen de lamp te lopen bij een controle op rijden onder invloed van verdovende middelen. "O, dat is langer dan ik dacht."

Onder gebruikers is de onwetendheid over de effecten van drugs in het verkeer groot, zegt voorzitter J. Dielesen van de Verenigde Coffee- shops Eindhoven (VCE). Veel mensen realiseren zich volgens hem ook niet dat de pakkans komend jaar veel groter wordt door de invoering van speekseltesten in het verkeer. Daarom heeft de VCE zelf een voorlichtingscampagne opgezet: 'Met Groene Bob kom je er veilig!'. Vanaf morgen worden over dertien coffeeshops in Eindhoven tienduizend posters en folders verspreid om de klanten mee te waarschuwen. "We nemen als branche zelf onze verantwoordelijkheid. Eindhoven is de eerste stad in het land waar dat gebeurt. We hopen dat het navolging krijgt in andere steden", zegt Dielesen, mede-eigenaar van coffeeshop High Times aan de Roostenlaan. De campagne is geïnspireerd op de Bob-actie van Veilig Verkeer Nederland tegen alcohol in het verkeer. Als het aan de VCE ligt, staat de afkorting voortaan voor Bewust Onbenevelde Bestuurder.

Aanleiding is de wijziging van de verkeerswet die minister Eurlings heeft aangekondigd. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat bij tien tot 25 procent van de dodelijke verkeersongevallen in ons land drugs in het spel zijn. Het zou gaan om 75 tot tweehonderd verkeersdoden per jaar. Omdat de politie weinig of alleen omslachtige middelen had om goed op drugsgebruik te controleren, liet Eurlings vorig jaar een proef met speekseltesters doen. Bij weggebruikers van wie vermoed werd dat ze gebruikt hadden, namen agenten speekselmonsters af. Dat leverde in de meeste gevallen inderdaad aanwijzingen op voor drugsgebruik. Eurlings wil de tests vanaf medio 2010 inzetten als opsporingsmiddel. Als er in het speeksel sporen van 'psychoactieve stoffen' worden gevonden, volgt een bloedproef. Alleen de bloedanalyse kan het juridische bewijs leveren. De bestuurder die betrapt wordt, riskeert een rijverbod van 24 uur, en later hoge boetes en/of het verlies van het rijbewijs.

Lees hier het artikel bij ED

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04